Musslor som svar på övergödning. Foto: Mostphotos

Vill lösa övergödningsproblem – med fem ton musslor

Näsbyviken i Täby lider av problem med övergödning. Något som nu några elever på Viktor Rydbergs samskola i Djursholm vill råda bot på – med musslor för 60 000 kronor.

  • Publicerad 11:28, 8 dec 2017

Ungefär 250 000 elever, 32 000 grupper, från 88 länder har engagerat sig i tävlingen First Lego League. Det är en tävling som främjar skolungdomar att komma med innovativa tekniska idéer. Och i år var temat "vatten".

– Vi förstod att det är ett stort problem i Östersjön med övergödning. När vi funderade över hur vi kunde lösa det problemet så tänkte vi att det skulle bli enklare om vi istället arbetade i Näsbyviken där vi såg att samma problematik finns, säger Victor som går i nian på Viktor Rydbergs samskola i Djursholm.

Victor och hans gruppkamrater Mark, Siri och Eric började då göra tekniska analyser av Näsbyviken. De tittade på mängden kväve och fosfor och satte sig in i hur algblomningar växer fram.

– Vi såg att halterna av kväve var väldigt höga i Näsbyviken. Alger gillar kväve och fosfor och det gör att det kan bli stora algblomningar som växer fram och blockerar solljuset från att nå bottnen, de bildar liksom ett täcke, säger Victor.

Gruppen från VRS kallar sig "Musselkraft" och består av åttondeklassarna Mark, Vicktor, Siri och Eric. Foto: Privat

Deras lösning på algblomningen och för att återfå syre till Näsbyviken är att använda sig av blåmusslor.

– Någon gång förut såg vi en dokumentär och ett musseldjur som åt upp alger. Jag sökte rätt intensivt och hittade blåmusslan som även absorberar gödningsmedel.

Förhoppningen är att gruppen någon gång i framtiden ska installera en musselfarm som man tar ned i vattnet med hjälp av en kran.

– Vi räknar med att vi behöver installera fem ton blåmusslor för att det ska ge effekt på cirka 900 kvadratmeter och det kommer kosta ungefär 60 000 kronor, säger Victor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

LISTA: Här får Stockholm nya cykelvägar

Nyheter Gäller hela länet – se var satsningarna ska göras Totalt ska det byggas 150 kilometer cykelväg i Stockholm de kommande fem åren. Här är listan på vilka nya cykelbanor som prioriteras.onsdag 17/10 14:14

Tak rasade in i butik i Täby centrum

Nyheter Håller stängt tills bristerna åtgärdats H&M i Täby centrum är just nu stängt av säkerhetsskäl för personal och besökare. Det efter att brister i innertaket hittats.onsdag 17/10 13:54