Vill nå ungdomar – med nattgibb

Vägval ungdom jobbar med att nå ungdomar som varken studerar eller arbetar. Förra helgen kom många killar och några tjejer till Messingen för en helnatt med datorspelet Counter-Strike.

  • Publicerad 06:15, 9 nov 2017

– Jag har spelat i tre år. Det som är roligt med Counter-
Strike är att man kan spela flera tillsammans. Med själva spelet i sig är det roligast att vinna, säger Dennis Isaksson, 19 år.

Är det speciellt att spela på natten?

– Vi är med mest för att det är turnering, lite sugna på att köra, säger han.

Längs två långa bord satt deltagarna och spelade
Counter-Strike mot varandra i lag. Det hade laddats upp rejält med snacks och dricka för att alla tävlande skulle orka köra hela natten.

– Vi har pizza, chips, läsk och godis, men vi har sagt att de bör ta med sig lite eget också, säger arrangören Erika Ekström, ungdomsambassadör och projektledare för Nattgibb.

Bakom Nattgibb står Vägval ungdom, en verksamhet inom Upplands Väsby kommun. De ger stöd till och vägledning till personer mellan 16 och 24 år som inte studerar eller arbetar. Tanken med Nattgibbet är att erbjuda en rolig aktivitet, men också att nå fler ungdomar än de vanligen gör.

– Huvudtanken är att fånga upp ungdomar och unga vuxna som vi har svårare att nå inom verksamheten, till exempel de som inte rör sig ute så mycket på kvällar och helger eller går under kommunens aktivitetsansvar. Sedan är ju detta något som många tycker om, säger Erika Ekström.

Any Lindberg, 17, och Albin Huusko, 18, har fått möjlighet att hjälpa till med förberedelserna inför arrangemanget genom kommunens sommarjobb.

– Det är kul och avslappnat att få komma till arbetsplatsen och prata om något man är intresserad av, säger Albin Huusko som själv spelat Counter-Strike i ett år.

De båda har hjälpt till mycket.

– Vi har letat efter lokal, planerat vilket spel vi skulle ha, om vi skulle ha tävlingar med vinster, vilken mat vi skulle bjuda på. Det är ändå ett ganska stort ansvar, säger Any Lindberg.

Any spelar också, även om hon inte kört så mycket Counter-Strike. Enligt henne bjuder spelvärlden på stor gemenskap.

– Jag själv har mött många nya kompisar genom onlinespel och har många kompisar utomlands, säger hon.

Märkbart under Nattgibb är att Any var ganska ensam tjej när det spelades Counter-Strike. Hon spelar själv mycket Minecraft.

– Det är ju fler killar som spelar Counter-Strike. I Minecraft är det mer lika, det är fler tjejer där. Men om man får fler tjejer att pröva på Counter-Strike, tror jag att fler börjar, säger hon.

MER Nattgibb

Att gibba är slang för att spela datorspel.

Counter-strike är ett spel där folk tävlar mot varandra genom ett nätverk. Det är ett first-person-shooter-spel, du skjuter alltså i spelet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Tyck till om trygghet i Väsby

Nyheter Just nu pågår ett arbete med att ta fram kommunens lägesbild som kommer att ligga till grund för den samverkansöverenskommelse mellan kommunen och polisen som börjar gälla från 2019. Den lägesbilden...måndag 25/6 14:55