Liljeholmsbadet på Hornstull är stängt tillsvidare. Foto: Andreas Enbuske

Vill rädda Liljeholmsbadet – genom att sälja det

Det är oklart vad som ska hända med akutstängda Liljeholmsbadet. Moderaterna föreslår att en privat aktör får ta över.

  • Publicerad 15:16, 24 aug 2016

Det var häromveckan som Stockholms stad meddelade att det flytande kommunala badet på Södermalm stängs med omedelbar verkan. Skicket på byggnaden bedöms som så dåligt att det är osäkert att bada där.

LÄS ÄVEN Badchocken: Liljeholmsbadet stängs – kanske för gott

Vad som ska hända framöver är oklart. Enligt Jan Valeskog (S), fastighetsnämndens ordförande, ska staden beställa en utredning i september som ska resultera i ett antal olika alternativ.

– Då får fastighetskontoret och idrottsförvaltningen i uppdrag att utreda om det går att renovera badet eller bygga ett nytt. Det är en komplicerad konstruktion eftersom det inte bara är ett bad utan också en båt. Först när utredningen är klar får vi veta vad det handlar om för pengar. Då blir det också lättare att få en diskussion om alternativen, säger Valeskog.

Moderaterna vill ha kvar badet och har redan nu en idé på hur det kan räddas – genom att sälja det och låta en privat aktör driva det vidare.

LÄS ÄVEN Staden har länge vetat om att Liljeholmsbadet måste stänga

– Vi tycker att det kan vara en möjlig lösning för Liljeholmsbadet. Vill vi se om det finns någon privat aktör som vill köpa, renovera och driva det vidare, säger Henrik Sjölander, gruppledare för Moderaterna i fastighetsnämnden.

Inte lätt att driva bad

Han har inte själv sonderat marknaden och kan inte säga något om intresset för badet.

– Vi vill tidigt väcka frågan. Om det nu är så att man från stadens sida säger att man inte har pengar till en renovering och vill stänga det för gott är det bättre att låta någon annan driva det vidare, säger han.

Jan Valeskog är skeptisk till idén om en försäljning.

– Om det finns någon som vill ta över lovar jag att titta på det alternativet. Men att hitta någon som vill köpa badet, bygga om det och sedan driva det vidare och få ekonomi i det… Det blir nog svårt, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.