ÄCKLIGT. Åttondeklassarna Jonatan Hager och Jacob Hansson inspireras inte av att skolans personal snusar. Foto: Ulrica Andersson

Vill se hårdare tag mot snusare

Kajsa Adenbäck (S) efterlyser bättre koll på kommunanställdas snusande, utifrån att vuxna ska vara goda förebilder. Men Jonatan Hager och Jacob Hansson på Ängskolan blir ändå inte inspirerade.

  • Publicerad 08:59, 11 jan 2018

Hur kan vi hjälpas åt att visa handlingskraft

Sundbybergs stads alkoholpolicy förnyades utan några förändringar under förra mötet i kommunfullmäktige. Policyn tar upp regler och förhållningssätt i fråga om både alkohol, tobak och droger.

I ett särskilt yttrande tog Kajsa Adenbäck (S), andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, upp att kommunen borde ta reda på huruvida anställda snusar inför barn och unga i sin yrkesroll:

"Framförallt är skol- och förskolepersonal förebilder för våra unga sundbybergare och därför är det extra viktigt att även tobaksanvändning sker utom synhåll för barn."

– Det passar sig inte att använda snus inför minderåriga i våra lokaler, sa hon under fullmäktigemötet.

Hon fick då medhåll från kommunalrådet Maria Bohman Kreij (KD).

Det finns en alkohol- och drogpolicy, där det står att man ska förebygga och motverka missbruk. Men man skriver inte så mycket om rökning eller snusande, även om tobak omfattas av policyn, menar Kajsa Adenbäck:

– Rökning är inte ett stort problem, man röker inte inomhus i dag. Men snus är också tobak och beroendeframkallande.

För snusets del handlar det inte om att direkt orsaka omgivningen fysiska skador, så som passiv rökning gör.

– Även om det inte påverkar omgivningen fysiskt, så anammar man vad personalen gör. De är personer som man faktiskt ser upp till. Om de ständigt går omkring med prillor i munnen, så påverkar det ens sätt att se på snuset.

På kultur- och fritidsförvaltningen finns det en nolltolerans mot tobak, där det är sagt att man inte ska röka eller snusa på arbetstid. Att personalen inte snusar inför barn och unga i någon av kommunens verksamheter är önskvärt.

Policyn bör följas upp, anser Kajsa Adenbäck.

– Hur kan vi hjälpas åt att visa handlingskraft, att detta ska man inte hålla på med?

Jonatan Hager och Jacob Hansson, åttondeklassare på Ängskolan, tycker inte att det gör något om personalen snusar.

– Vi har märkt när de gör det, men det spelar ingen roll, säger Jacob Hansson.

Själva skulle de inte kunna tänka sig att börja, när de har åldern inne om några år.

– Nej, aldrig! Det ser äckligt ut, säger Jonatan Hager.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ingen prognos för när Stockholm City kan öppna

Nyheter Rulltrappskaoset: ✓Okänd lagerstatus på reservdelar ✓Hela stationen fortsatt stängd Efter rulltrappshaveriet i Citybanan i förra veckan är station Stockholm City fortfarande stängd och ingen prognos finns för när den kan öppna. Stockholm Odenplan öppnade i morse efter att alla utom...måndag 16/7 12:10