SÄKERHET. Rättegången har hållits i säkerhetssalen som hör till Stockholms tingsrätt. Foto: Ulrica Andersson

Vill se längsta straffet för mord

Tre personer i Sundbyberg berövades livet i början av året och åtta unga män åtalades för mord. Nu har åklagaren yrkat på fängelsestraff som motsvarar livstid.

  • Publicerad 11:03, 1 dec 2017

På onsdagen avslutades huvuddelen av den flera veckor långa rättegången, efter att tre personer mördats i Sundbyberg tidigare i år. En ung man sköts ihjäl i slutet av januari; ett par knivdödades i början av mars då mannen blivit vittne till skjutningen.

Nio personer står åtalade, varav åtta för mord.

En 22-årig man har haft en ledande roll, enligt åklagaren. Han kommer att genomgå en längre rättspsykiatrisk undersökning efter beslut från domstolen.

9 januari kommer förhandlingen att återupptas igen. Vad 22-åringen kan komma att dömas till beror på om han kan avtjäna ett fängelsestraff eller om han anses vara i behov av rättspsykiatrisk vård.

För de andra misstänkta har åklagaren Olof Calmvik yrkat på långa fängelsestraff.

– För samtliga mord hade det för en vuxen person varit fråga om livstid, säger han.

Men då de åtalade inte har fyllt 21 år, kan de inte dömas till längre straff än 14 års fängelse. För tre av dem har Olof Calmvik yrkat just på 14 års fängelse; en fjärde man bör dömas till tolv års fängelse och en femte bör dömas till åtta års fängelse, enligt honom.

För de som var 16 år när brotten begicks har åklagaren yrkat på omkring fem års fängelse.

– Man får straffrabatt beroende på hur gammal man är. En del av beräkningarna skulle kunna ligga högre. Vi hade ett ganska långt resonemang om detta, säger Olof Calmvik.

Morden var provocerade, planerade och har genomförts på ett grovt och rått sätt. Så beskrev åklagaren brotten under slutpläderingen i tingsrätten, som Vi i Sundbyberg har berättat om tidigare.

Hur har detta kunnat hända?

– Det är svårt att ge en enkel förklaring. Vi har ju en person i konstellationen som haft en drivande roll, en typ av ledarfigur, säger Olof Calmvik.

Framförallt är det "ledarfiguren", 22-åringen, som ska ha hamnat i konflikt med mordoffren. Han har i sin tur fått med sig de andra misstänkta på att begå morden, enligt åklagaren.

– Det är ett kompisgäng, de är lojala mot varandra och har ställt upp. Det har även funnits en narkotikahantering i bakgrunden, säger Olof Calmvik.

Domen kommer att meddelas av tingsrätten nästa år, efter att den rättspsykiatriska undersökningen är klar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

"Vi är inte ett borgerligt parti"

Nyheter Gary Aelius (SD) om politik, religion och flyktingar I vårt femte politikerporträtt möter ni Sverigedemokraternas gruppledare, Gary Aelius.fredag 20/7 9:07

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27