Vill se "skandalkonst" på löpsedlarna

I början av september förvandlas Danderyd till en gigantisk konstutställning när "Danderyds konstrunda" går av stapeln. Och konstnärerna blir bara fler och fler.

  • Publicerad 14:20, 8 aug 2017

Om knappt en månad, den första helgen i september, drar årets upplaga av "Danderyds konstrunda" igång. I år toppar man med utställarrekord. Hela 73 stycken lokala konstnärer, som bor eller har sin skaparverkstad i Danderyd, kommer ställa ut under helgen.

– Just nu är det alldeles strålande faktiskt. Vi ligger bra i fas och hela helgen tar sin början fredagen den första september, då är det vernissage på Elverket, säger Karin Nordvaller.

Hon är projektledare tillsammans med Jenny Grant, och de är båda konstnärer själva.

Alla får vara med

De drar paralleller och jämför med konstrundor som finns i andra Stockholmskommuner. De menar att det där ofta finns en jury som väljer upp vad som ska visas för allmänheten – ett koncept man helt valt att stå utanför i Danderyd.

– I år har vi nått utställarrekord. Tidigare har vi haft runt 63-64 utställare. Men det speciella här är ju att verkligen alla som vill får vara med och det är väldigt viktigt att visa bredden av konstverk, säger Jenny.

LÄS MER: "Vi ska sätta färg på hela Danderyd med trasmattor och guld"

Den som trodde att det är 73 konstnärer som ställer ut sina akvarelltavlor tror fel. På konstrundan finns det plats för allt från skulpturer, smycken och fotokonst.

Konst över hela kommunen

Konstrundan fungerar som så att alla utställare ställer ut sina verk antingen i sitt hem eller i sin skaparverkstad. Och på en stor karta finns det markerat var varje konstnär kommer hålla till under helgen och det finns en stor spridning över hela kommunen.

– Vi försöker infiltrera in konsten i kommunen. Genom det här skapar vi ett behov och responsen är stor bland folk som längtar efter konstrundan, säger Karin.

– Det kommer ju nya hela tiden som ställer ut så jag tror att fler vågar ta ut svängarna när de besökt tidigare år, säger Jenny.

Vill sticka ut

Och nu när konsten i Danderyd når sitt 2017-års klimax så hoppas de att fler vågar ta ut svängarna ännu mer.

– Vill du hitta på tokerier så stöttar vi det. Vi vill att det här ska hamna på löpsedlarna med "skandalkonst", man ska ta ut svängarna och ha roligt. Jag vill ha "wow"-känsla och jag tror vi har några som ställer ut som verkligen är "wow", säger Karin.

Konstrundan

Det är tredje gången som Danderyds konstrunda hålls. Arrangemanget hålls vartannat år sedan 2013 och är ett idellt initativ som är gratis för alla besökare.

Efter den 23 augusti kommer det att finnas kartor att hämta på Information Danderyd och på alla de fyra biblioteken i Danderyd.

Klicka här för mer information

Arrangörer

Jenny Grant och Karin Nordvaller arrangerar Danderyds konstrunda.

Karin Nordvaller

Ålder: 65

Bor: Djursholm

Ställer ut: Måleri och skultpur

Jenny Grant

Ålder: 46

Bor: Skogsvik

Ställer ut: Målningar

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

Vi är stockholm