Vill ge andra chans. "Om du portas från fritidsgården, var hamnar du då? Alla vill ha en flock. Bakom varje dömd finns en orsak" säger Shervin Mehdi Nejad, till höger. Tillsammans med Mamadou Diallo driver han Ung & stolt i Farsta. Foto: Ylva Bergman

Vill ta unga bort från kriminalitet – vänds ryggen

Vad händer i Farsta centrum? I skuggan av dödsskjutningen kämpar föreningen Ung & stolt vidare med att visa att det finns alternativ till gängkriminalitet. Men de känner att etablissemanget vänt dem ryggen.

  • Publicerad 20:00, 25 okt 2018

En kall oktobervind tjuter genom centrumgångarna. Men Shervins skratt är varmt när han skämtar med grillgubben om att polaren Mamadou bara vill tigga till sig gratis lammkorv.

I porten intill korvkiosken, nere i källaren, har Ung & stolt sin bas. För tillfället är den stängd för renovering. Det ska bli nytt kök och omklädningsrum åt amatörboxarna.

Shervin Mehdi Nejad och Mamadou Diallo, föreningens kärna, är besvikna på stadsdelen och polisen för att de inte tagit tillvara på dem eller visat uppskattning.

Snarare känner de sig motarbetade, misstänkliggjorda. Inte minst av den lokala polisen som ska ha haft svårt att köpa att brottslingar lyckats sadla om till den smala vägen.

– Lyssna, om jag kört dubbelspel, och fortfarande varit kriminell, hade jag orkat göra det här i sex år? Det hade märkts. Jag har familj och jobb på en skola, säger 30-årige Shervin eldigt och gestikulerar uppgivet.

Farsta jobbar med jabbar

Ung & stolt drog igång 2012 i en tid som de beskriver som kaos, med öppna konflikter mellan ungdomar och polisen. De började nattvandra. Pratade med tonåringarna, försökte visa att "vi måste beckna för vi är från orten" inte är det enda alternativet, och gjorde sitt bästa för att hjälpa de som halkat snett.

Sedan kom den ruffiga källarlokalen, sponsrad av centrumägaren, med sportaktiviteter, musikstudio, gemenskap och häng. Läget blev lugnare, något Ung & stolt vill ha stor kredd för.

Bantad verksamhet

Idag är anställningar och arbetsmarknadsåtgärder slut. Verksamheten med nattvandring och öppet hus är sedan flera år bantad från sju dagar i veckan, till två. De båda socialpedagogerna utgör motorn i verksamheten och roddar med Ung & stolt gratis på fritiden. Det här är deras sätt att ge tillbaka till sitt område, där de växt upp och "knasat runt".

Att stadsdelen då kontrakterat Stiftelsen på rätt väg att nattvandra och engagera kidsen, gör Shervin och Mamadou "jävligt ledsna".

De bekämpar brottslighet i Farsta - tvingas skära ned

Foto: Sacharias Källdén

– Vi finns ju redan här. Varför inte blanda in oss? De är inte från Farsta. Vi känner alla unga som är ute och rör sig. Och deras föräldrar. Vi har allas förtroende, säger Mamadou, 27, med mild, mörk stämma.

Dagsläget beskriver de som samma problem som i alla förorter. "Lite halvknas", skjutningar, sysslolösa ungdomar som rekryteras av ljusskygga nätverk.

Fortfarande "hett" efter skjutningen

Det har gått lite mer än en månad sedan en 25-årig man sköts ihjäl i centrum. Shervin och Mamadou kände honom väl och för ett par år sedan var han kort aktiv i Ung & stolt, innan han flyttade från Farsta.

De vill inte gå in på detaljer, annat än att han var en bra kille som försökte komma rätt i livet och lägga det gamla bakom sig. Hans död har gjort många ledsna – "det är hett fortfarande".

– Farsta är kärlek även om det händer dåligt också. Det finns mycket sorg och kriminalitet. Men det är mer än en tunnelbanestation. Vi bryr oss och vi vill att det positiva ska synas, säger Shervin.

Nya studion ska ge unga i Farsta en röst: "Vi tror på musik som en utväg från det dåliga"

Shervin Mehdi Nejad och Mamadou Diallo. "Om skjutningen leder till våldseskalering? Ingen aning. Det är inget som någon skulle säga till oss. Vi har visat att vi inte har med kriminalitet att göra längre", säger Shervin. Foto: Ylva Bergman

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

SL:s besked: Då kan Stockholm city öppna igen

Nyheter Ny prognos efter trasiga rulltrappor för pendeltågen i södergående riktning Inga södergående tåg har kunnat stanna vid Stockholm city under dagen på grund av trasiga rulltrappor.måndag 25/3 19:15

De vill få fler tjejer att plugga teknik

Nyheter Vill bryta normer meed Instagramkonto: "Vi behövs!" Få kvinnor jobbar med teknik. Elin och Daphne vill krossa normerna så att fler tjejer väljer att hoppa på tekniktåget redan i gymnasiet. "Vuxna tycker alltid att jag är häftig som pluggar teknik och...måndag 25/3 14:14