Mikael Sjöbeck och Eva Lundström bor bägge på Tranholmen och vill se en fjära med senare tider så man kan slippa att ta egna båten. Foto: Kevin Wedin

Vill väcka opinion – finansierar egen pendelbåt i Danderyd

Idag finns det ingen möjlighet att stanna kvar längre på kvällarna på fastlandet om man inte löser resan till Tranholmen med egen båt. Därför har nu Mikael Sjöbeck initierat en insamling för att belysa vikten av senare färjetider.

  • Publicerad 15:42, 5 sep 2017

Det gäller att vara i tid klockan 18.30 när dagens sista färjan, Waxholmsbolagets linje 81, lämnar Ropsten och beger sig mot Tranholmen och med Storholmen som slutdestination.

Och nu har Tranholmsbon Mikael Sjöbeck, som bott på ön sedan 2003, startat ett upprop för att förenkla vardagen för sig och sina cirka 400 ögrannar. Hittills har 125 personer skrivit på uppropet.

– Det är min femtonde vinter som kommer nu. Förut jobbade jag i stan men kan nu jobba hemma. Men jag ser ju problemen och känner ett ansvar. Vi som har bott här länge har lyckats fixa båtplatser och sådant, men för nyinflyttade så kan det vara svårare, säger Mikael.

Kraven på landstinget

Uppropet handlar om två krav, dels ett minimikrav om att, från april 2018, införa en extra kvällstur till Tranholmen med den färja som kommer till Ropsten 19.45, alltså då bara tur och retur till Danderydsön.

Grundkravet innebär dock att förlänga tidtabellen för hela linje 81 med en avgång klockan 20.00 med stopp på alla ordinarie bryggor och då även lägga till en extra kvällstur till Tranholmen 21.15.

Idag går den sista färjan från Ropsten klockan 18.30 mot Tranholmen under vardagarna. Foto: Kevin Wedin

Och för att visa hur nödvändigt det är med förbättrad kommunikation ska nu Mikael med grannar på Tranholmen försöka finansiera en egen kvällstur under onsdagar och torsdagar i hösten.

– Generellt sett, jobbar du 9-17, så går det två färjor på morgonen och två på eftermiddagen hem, men det passar inte om man jobbar över. Det går inte att umgås med folk inne i stan, då måste man lösa det med egen båt, säger Mikael.

Måste kanske flytta

Eva Lundström, som varje dag pendlar till arbetet i innerstan, lade för ett tag sedan ut sitt hus till försäljning. Anledningen var att det var ohållbart att arbeta centralt och bo på Tranholmen. Men när hon fick höra om Mickes insamlingsförslag så beslöt hon sig för att ge livet på ön ytterligare en chans.

– I så fall löser jag mitt problem att kunna komma hem två dagar i veckan. Men blir det ingen permanent färja så måste jag flytta, säger hon.

Trots att man nu själva försöker finansiera extraturer under hösten så handlar en permanent förbättring av båtturerna om möjligheten att skapa ett behov åt Tranholmsborna.

– Jag kan inte ta ansvar för att det ska finnas ett underlag och att folk kommer använda båten från dag ett. Vi pratar om att man ska ge människor en möjlighet att skaffa sig ett behov där privat båt och egen bryggplats inte behovs, säger Mikael Sjöbeck.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

Vi är stockholm