Mikael Sjöbeck och Eva Lundström bor bägge på Tranholmen och vill se en fjära med senare tider så man kan slippa att ta egna båten. Foto: Kevin Wedin

Vill väcka opinion – finansierar egen pendelbåt i Danderyd

Idag finns det ingen möjlighet att stanna kvar längre på kvällarna på fastlandet om man inte löser resan till Tranholmen med egen båt. Därför har nu Mikael Sjöbeck initierat en insamling för att belysa vikten av senare färjetider.

  • Publicerad 15:42, 5 sep 2017

Det gäller att vara i tid klockan 18.30 när dagens sista färjan, Waxholmsbolagets linje 81, lämnar Ropsten och beger sig mot Tranholmen och med Storholmen som slutdestination.

Och nu har Tranholmsbon Mikael Sjöbeck, som bott på ön sedan 2003, startat ett upprop för att förenkla vardagen för sig och sina cirka 400 ögrannar. Hittills har 125 personer skrivit på uppropet.

– Det är min femtonde vinter som kommer nu. Förut jobbade jag i stan men kan nu jobba hemma. Men jag ser ju problemen och känner ett ansvar. Vi som har bott här länge har lyckats fixa båtplatser och sådant, men för nyinflyttade så kan det vara svårare, säger Mikael.

Kraven på landstinget

Uppropet handlar om två krav, dels ett minimikrav om att, från april 2018, införa en extra kvällstur till Tranholmen med den färja som kommer till Ropsten 19.45, alltså då bara tur och retur till Danderydsön.

Grundkravet innebär dock att förlänga tidtabellen för hela linje 81 med en avgång klockan 20.00 med stopp på alla ordinarie bryggor och då även lägga till en extra kvällstur till Tranholmen 21.15.

Idag går den sista färjan från Ropsten klockan 18.30 mot Tranholmen under vardagarna. Foto: Kevin Wedin

Och för att visa hur nödvändigt det är med förbättrad kommunikation ska nu Mikael med grannar på Tranholmen försöka finansiera en egen kvällstur under onsdagar och torsdagar i hösten.

– Generellt sett, jobbar du 9-17, så går det två färjor på morgonen och två på eftermiddagen hem, men det passar inte om man jobbar över. Det går inte att umgås med folk inne i stan, då måste man lösa det med egen båt, säger Mikael.

Måste kanske flytta

Eva Lundström, som varje dag pendlar till arbetet i innerstan, lade för ett tag sedan ut sitt hus till försäljning. Anledningen var att det var ohållbart att arbeta centralt och bo på Tranholmen. Men när hon fick höra om Mickes insamlingsförslag så beslöt hon sig för att ge livet på ön ytterligare en chans.

– I så fall löser jag mitt problem att kunna komma hem två dagar i veckan. Men blir det ingen permanent färja så måste jag flytta, säger hon.

Trots att man nu själva försöker finansiera extraturer under hösten så handlar en permanent förbättring av båtturerna om möjligheten att skapa ett behov åt Tranholmsborna.

– Jag kan inte ta ansvar för att det ska finnas ett underlag och att folk kommer använda båten från dag ett. Vi pratar om att man ska ge människor en möjlighet att skaffa sig ett behov där privat båt och egen bryggplats inte behovs, säger Mikael Sjöbeck.

Blomdörren ledde Charlotta till Markims kvinnohistoria

Nyheter "Det fanns en själ i huset när vi flyttade hit" Vad döljer sig bakom den blommiga dörren i det gamla huset i Markim? Det visar sig vara en envis konstnärinna som lämnade avtryck i bygden under sin livstid. Charlotta Didriksdotter Sjöberg, som...fredag 13/9 16:24

I Danderyd är varannan bil extra tung

Nyheter 48 procent av bilarna väger mer än 1,5 ton I Danderyd kör knappt varannan person en motorstark bil, åtminstone om man ser till den statistik som länsstyrelsen har tagit fram.fredag 13/9 16:18
Stockholm Direkt