Vill visa att de kan försvara Sverige

Försvarsmakten genomför den största militär­övningen på över 20 år den 11–29 september. Kungsängen påverkas främst av Aurora 17 under helgen vecka 38.

  • Publicerad 08:00, 12 aug 2017

Över 19 000 personer ur Försvarsmakten och Hemvärnet samt ett 40-tal myndigheter och förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA deltar i övningen.

– Det här är jättestort och spännande för Försvarsmakten. Jag tror att det kommer att hämta mycket erfarenhet till kommande övningar, ­säger Paula Levänen, kommunikationschef på Livgardet.

Varför någon liknande övning inte gjorts på över 20 år, men sker just nu är en politisk fråga.

– Det hänger ihop med det förändrade säkerhets­läget. Regeringen vill att vi ska kunna försvara Sverige, och vi vill göra det synligt och visa att vi kan det, säger Paula Levänen.

Aurora 17 kommer till Livgardet i Kungsängen fredagen den 22 september med ungefär 1 000 personer i ett brigadanfall. På Kungsängens övningsfält möter den anfallande brigaden motstånd i Livgardets 12:e motoriserade skyttebataljon, som under övningen består av våra svenska soldater samt amerikanska skyttesoldater. Detta innebär att det kommer att vara en hel del stridsfordon i rörelse på övningsfältet och det kommer att ske skottlossning, med lös ammunition, under dygnets alla timmar. 

Livgardet:

Övningsfältet stängs av 22/9 kl 08.00 fram till den 24/9 klockan 24.00. Då är det inte tillåtet att passera varken med fordon eller till fots.

Boende på området får eskort.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrottsvåg i Bålsta

Det svepte en liten inbrottsvåg genom Bålsta på söndagsmorgonen. Tre timmar, tre inbrott. Polisen undersöker möjligheten om brotten kan hänga ihop.måndag 21/5 11:30

Testa din första golfsving

Lördagen den 26 maj är det Golfens Dag. Bro-Bålsta Golfklubb hoppas på att många som aldrig testat förut ska komma förbi mellan klockan 10.00 och 14.00 för att göra det.fredag 18/5 12:00

Senaste numret

Bålstabladet