Anmält. Lappar som delats ut till villaägare i Edsviken har anmälts till polisen. Foto: Anton Kyhlbäck

Villaägare polisanmäler handskrivna lappar i Edsviken

I slutet av oktober delades lappar ut till flera bostäder i ett villaområde i Sollentuna. En av grannarna polisanmälde händelsen. Polisen rubricerade ärendet som hets mot folkgrupp.

  • Publicerad 12:40, 14 nov 2019

I slutet av oktober delades handskrivna lappar ut till villaägare i Edsviken. Sollentunabon Mohammad Fazlhashemi är en av de som fick en lapp i sin brevlåda – och polisanmälde händelsen.

– Det var mitt på dagen när jag hittade lappen. Först trodde jag att det var riktat till mig, i och med att jag har utländsk bakgrund och har förekommit mycket i media. Det kändes obehagligt så jag kontaktade grannarna.

– Det visade sig att lappar hade delats ut till andra grannar. Då släppte den första känslan av oro, men det känns fortfarande olustigt.

Lappen som hamnade i familjens brevlåda hänvisar till flera högerextrema hemsidor. Den ser handskriven ut och ställer ett antal frågor under rubriken ”Svenskar är en global minoritet”. Mohammad Fazlhashemi ser det som en provokation:

– Jag tror att de vill synas, visa sitt budskap och räknar kallt med att någon ska känna sig träffad och tar åt sig. De vill skapa en rädslans kultur, och sedan nå ut till folk som tänker och tycker på det sättet som de gör, säger han.

Utredningen rubricerades som hets mot folkgrupp, men nu har polisen lagt ner ärendet. Förundersökningsledare Per-Erik Bjärneman säger att händelsen är svårutredd.

– Det finns inget att gå på, i det här fallet. Det kan vara en person som jävlas. Sannolikheten att det går vidare till domstol är väldigt låg, men det finns alltid en möjlighet att överklaga beslutet.

Har ni haft liknande ärenden i Sollentuna?

– Inget som jag känner till, men det betyder inte att det inte finns.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

GUIDE: Här hittar du badplatserna i Norrort

Nyheter ✔Vattenkvalitet ✔Faciliteter ✔Parkering Saknar du playan nu när det rekommenderas att resa mindre? Misströsta inte, det finns gott om badmöjligheter på hemmaplan också. Här listar vi stränderna i Norrort.fredag 3/7 13:15

Byggstart för nya mässområdet nästa år

Nyheter "Efter många års planering kan vi nu äntligen sätta spaden i jorden" Den omstridda detaljplanen för gamla mässområdet har nu vunnit laga kraft. Exploatering av området väntas påbörjas under 2021.fredag 3/7 11:31

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30
Stockholm Direkt