Anmält. Lappar som delats ut till villaägare i Edsviken har anmälts till polisen. Foto: Anton Kyhlbäck

Villaägare polisanmäler handskrivna lappar i Edsviken

I slutet av oktober delades lappar ut till flera bostäder i ett villaområde i Sollentuna. En av grannarna polisanmälde händelsen. Polisen rubricerade ärendet som hets mot folkgrupp.

  • Publicerad 12:40, 14 nov 2019

I slutet av oktober delades handskrivna lappar ut till villaägare i Edsviken. Sollentunabon Mohammad Fazlhashemi är en av de som fick en lapp i sin brevlåda – och polisanmälde händelsen.

– Det var mitt på dagen när jag hittade lappen. Först trodde jag att det var riktat till mig, i och med att jag har utländsk bakgrund och har förekommit mycket i media. Det kändes obehagligt så jag kontaktade grannarna.

– Det visade sig att lappar hade delats ut till andra grannar. Då släppte den första känslan av oro, men det känns fortfarande olustigt.

Lappen som hamnade i familjens brevlåda hänvisar till flera högerextrema hemsidor. Den ser handskriven ut och ställer ett antal frågor under rubriken ”Svenskar är en global minoritet”. Mohammad Fazlhashemi ser det som en provokation:

– Jag tror att de vill synas, visa sitt budskap och räknar kallt med att någon ska känna sig träffad och tar åt sig. De vill skapa en rädslans kultur, och sedan nå ut till folk som tänker och tycker på det sättet som de gör, säger han.

Utredningen rubricerades som hets mot folkgrupp, men nu har polisen lagt ner ärendet. Förundersökningsledare Per-Erik Bjärneman säger att händelsen är svårutredd.

– Det finns inget att gå på, i det här fallet. Det kan vara en person som jävlas. Sannolikheten att det går vidare till domstol är väldigt låg, men det finns alltid en möjlighet att överklaga beslutet.

Har ni haft liknande ärenden i Sollentuna?

– Inget som jag känner till, men det betyder inte att det inte finns.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Falsk polis stal bankkort från äldre i Väsby och Sollentuna

Nyheter 35-åring döms till två års fängelse för grova bedrägerier En man i 35-årsåldern begick flera fräcka bedrägerier mot äldre i våras. Nu döms han till två års fängelse för att ha lurat 80-åriga kvinnor i bland annat Väsby och Sollentuna.onsdag 12/8 12:52

Sollentunabor hjälper varandra under corona

Nyheter "Det fanns ett akut behov av hjälp" Ett halvår har gått sedan coronavirusets spridning startade. Administratör för gruppen "Coronahjälpen i Sollentuna", Linn Wågberg, berättar att många vill hjälpa till under krisen.onsdag 12/8 8:30

Världsårsbästa och svenskt rekord på Vallen

Nyheter Daniel Ståhl i toppform - Almgren tvåa Årets Sollentuna GP blev en minnesrik kväll med två höjdpunkter på 2 000 meter och diskus – med flera andra personbästa från friidrottens elit på Vallen.tisdag 11/8 9:40
Stockholm Direkt