Nu ska staden styra upp reglerna för allmän mark Foto: Stockholms stad

Villaägare smygökar sina tomter

Studsmattor och trädgårdsavfall, kojor och utemöblemang. Det är exempel på sådant som folk ”råkar” placera på stadens mark. Nu ska reglerna styras upp.

  • Publicerad 20:00, 12 feb 2019

Stockholm stad ska bli bättre på att ingripa om man använder stadens mark som sin egen. Det handlar om alla sorters offentlig mark, enligt Ulrika Falk, tf chef på trafikkontorets tillståndsavdelning, som ska utreda saken.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det kan vara allt från gator och torg till parker och kvartersmark. Mark som tillhör staden och där det krävs tillstånd för att få använda ytan. Till exempel när man ställer ut en gatupratare eller en byggsäck på trottoaren. För det behövs tillstånd, säger hon.    

Idag regleras olika typer av områden av olika delar av staden och det gör det svårt att överblicka, menar hon.

– Det vi ska göra nu är att reda ut, om man tar stadens mark i anspråk, vilka tillstånd behövs? Om man inte har tillstånd, vad händer då? Hur agerar vi? Det behövs en tydlig policy i staden för detta. Det handlar alltså inte om någon inventering i dagsläget.

Studsmattor och friggebodar

Problemet ökar i takt med att det byggs nytt och att fler flyttar till Stockholm, menar hon.

– Det är helt enkelt så att gator och parker nyttjas av fler och då blir det här allt tydligare.

Ny dom sätter stopp för borätter på villatomter

I Älvsjö är det här ingen ovanlig syn. Studsmattor på mark som gränsar till ens tomt, dumpning av trädgårdsavfall, kojor och utemöbler. Kanske en extra p-plats eller mur som står lite utanför tomtgränsen, en ny in- och utfart, till och med friggebodar byggs på allmän mark, menar Eva Wretling, parkintendent i Älvsjö stadsdelsförvaltning.

– Vi har varken tid eller kompetens att jobba med sådant här så vi välkomnar en sådan här utredning. Det är bara om det finns risk att någon skadar sig – till exempel om en koja har byggts på stadens mark eller en studsmatta står där – som vi tar bort det, säger hon.

Problemet är inte unikt för Älvsjö utan förekommer i en mängd villakvarter i Söderort, menar Eva Wretling, även hos bostadsrättsföreningar.

– De flesta tänker nog att en gång är ingen fara, men om alla gör så, det skulle aldrig fungera, säger hon.

Trafikkontorets arbete ska mynna ut i en rapport som ska vara klar i april.