Chefar. Lennart Lindholm är gruppchef för brottsplatsundersökningseneheten i Stockholm. Foto: Kevin Wedin

Villainbrott inte först på listan: ”Tuff prioritering”

Polisens preliminära siffror säger att 9 093 fullbordade och försök till inbrott skedde i Stockholms län under 2017, högsta siffran någonsin. Men den grövre brottsligheten gör att polisen inte kan fokusera fullt ut på inbrotten.

  • Publicerad 17:07, 1 feb 2018

Förra året drabbades Danderyd av 249 fullbordade eller försök till inbrott i bostad, i Täby och Vallentuna ligger siffrorna på 266, respektive 125. Lennart Lindholm är gruppchef över brottsplatsundersökningsenheten i Stockholm City och nu även i Norrort. I hans grupp har han 25 tekniker som arbetar med att säkra bevis. Många gånger får de biträda hela Stockholmsregionen.

– När det inträffar ett bostadsinbrott så prioriterar vi att göra en teknisk undersökning och då handlar det om att, bland annat, säkra verktygsspår, DNA, blod, skospår. Sen lägger vi också mycket tid på att prata om brottsförebyggande åtgärder och samtidigt vara brottsofferstödjande med de drabbade, säger Lennart Lindholm.

– Många som blir drabbade blir chockade, kan känna att det är integritetskränkande tänker att man vill flytta och oroar sig om barnen kan gå hem från skolan själva. Jag har full förståelse för det, men samtidigt är det viktigt att försöka leva så normalt som möjligt.

Försöker åka ut

Vidare berättar Lennart att antal förfrågningar till Brottsofferjouren har ökat de senaste åren när man väl har blivit drabbad av inbrott.

I så stor mån som möjligt menar polisen att de försöker åka ut till de som blivit drabbade, men ibland dröjer det eller sker inte alls och det på grund av att man ”konkurrerar” med annan brottslighet.

– Stockholmsregionen har varit ganska hårt drabbat av grövre brottslighet som skjutningar och det har tagit väldigt mycket resurser. I konkurrens så kommer då bostadsinbrotten lägre ned i prioritering. Det i kombination med att vi saknar poliser i Stockholm så är det svårt att få den utdelning vi vill.

Majoriteten av inbrotten tror Lennart begås av inresta yrkeskriminella, något som enligt honom ökat de senaste åren.

– Vi försöker och jag vill nog påstå att vi utredningsmässigt för ett väldigt bra arbete då det grips inbrottstjuvar. Vi säkrar och tar hand om bevisen för att det skall hålla i domstol så att vi kan lagföra de misstänkta.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

20-årig Täbybo filmade samlag i hemlighet

Nyheter "Spred videon via Snapchat" En ung man från Täby döms nu efter att i hemlighet ha filmat samlag med en kvinna. Mannen ska senare ha visat filmen för gemensamma vänner.fredag 25/5 9:54

Vi är stockholm