Den blåa villastan. Hubert Buma som bor i Hässelby villastad är inte förvånad över att Moderaterna har starkt stöd här, till skillnad mot det annars väldigt röda Hässelby. Själv har han inte bestämt sig hur han ska rösta. Foto: Mikael Andersson

Villastan – det blåa undantaget i röda Hässelby

I Hässelby ville de flesta se en rödgrönrosa majoritet i stadshuset i valet 2014. Men bland villaägarna i Hässelby villastad var de få – här var istället Moderaterna det största partiet.

  • Publicerad 16:48, 9 aug 2018

I kommunvalet 2014 röstade de flesta i Hässelby för en rödgrönrosa majoritet i stadshuset. I Hässelby strand, Hässelby gård och Smedshagen har Socialdemokraterna störst stöd bland väljarna.

Men om villa- och radhusägarna i Hässelby villastad hade fått bestämma skulle det istället blivit ett blått styre i stadshuset.

Hubert Buma, 53, har bott i villastan i fyra år. Han är inte förvånad över att området är en blå ö i det annars röda Hässelby.

– Personer som tillhör medelklassen och som äger sina villor är generellt mer borgerliga, säger han.

Tror på fortsatt M-stöd

Den valkretsen där stödet för Moderaterna är som allra starkast är Hässelby villastad mellersta där de fick 47,28 procent av rösterna, jämfört med Socialdemokraternas 11,67 procent. I övriga valkretsar i villastan röstade omkring 40 procent på Moderaterna. Undantaget är Hässelby villastad nordväst och nordöst där fördelningen är jämnare mellan blått och rött. De förstnämnda fick flest röster – omkring 30 procent men Socialdemokraterna kom strax efter med 25 procent av rösterna.

Hur det blir i september återstår att se. Själv har Hubert Buma inte bestämt sig än för vilket parti som får hans röst i september. "Hjärnan är fortfarande på semester". Men han tror att Moderaterna får fortsatt starkt stöd bland villorna i villastan.

– Folk vill se en skillnad i samhället. Jag tror att många känner en oro och en osäkerhet och vill har mer stabilitet – och därmed röstar konservativt, säger Hubert Buma.

Forskaren: "Svårare än tidigare att förutse resultatet"

Vi tenderar att rösta som dem vi har närmast oss, säger statsvetaren Annika Fredén.

Expert. Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap. Foto: Privat

Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap med val och väljarbeteende som två av sina forskningsområden.

– Min forskning visar att människor inte bara söker sig till områden där det bor andra med samma värdegrund. Vi påverkas också av vad folk omkring oss röstar på, vilket får stor betydelse för underdog-partier som Fi. Får man veta att andra gillar partiet och tror att det har goda chanser i valet är folk också mer benägna att rösta på partiet, säger hon.

Större rörlighet hos väljarna

Generellt är alliansen starkare i stadens norra delarna medan stödet för de rödgrönrosa är större i söder. Det går också att se att bostadsformen och inkomsten har betydelse för resultatet i ett valdistrikt. Den med högre inkomst som äger sitt boende tenderar oftare att rösta blått. Men det stämmer inte alltid. I till exempel de forna arbetarkvarteren på Södermalm är bostadspriserna höga samtidigt som flera av distrikten domineras av röda väljare.

– Att ha en inkomst som räcker för att köpa en dyr bostadsrätt brukar innebära att man är mer benägen att rösta på ett högerparti. Men samtidigt är det inte enbart inkomst som styr vad vi röstar på, säger hon.

Hur kommer det då att gå i valet i september? Annika Fredén konstaterar att Sverigedemokraterna ser ut att växa i hela landet, men tillägger att valet är svårare att förutse än normalt.

– Också för mig som forskare är det väldigt oklart inför just det här valet. Det finns en större rörlighet hos väljarkåren i dag jämfört med förr och i årets val är det mer oklart vem som ska samarbeta med vem än vid de senaste valen, säger hon. 

Så röstade stockholmarna i kommunvalet 2014

Moderaterna 27,16

Folkpartiet (numera Liberalerna) 8,28

Centern 4,69

Kristdemokraterna 3,28

Socialdemokraterna 21,96

Miljöpartiet 14,32

Vänsterpartiet 8,94

Feministiskt Initiativ 4,64

Sverigedemokraterna 5,16

Övriga partier 1,57

82,13 procent av Stockholmarna röstade, vilket innebar en ökning med 0,55 procent jämfört med valet 2010.

Det rödgrönrosa blocket fick sammanlagt 49,86 procent av väljarstödet, vilket gav en majoritet i kommunfullmäktige med 53 av 101 mandat.

Alliansen landade på 43,41 procent, vilket gav 42 mandat.

Moderaterna var det parti som fick flest röster.

Störst bland "övriga partier" var Stockholmspartiet (0,54%), Piratpartiet (0,42%) samt Djurens parti (0,17%).

Visa merVisa mindre

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt