Vinnare. Billiga och innovativa. Det var kraven när staden utlyste en tävling för att få fram nya lägenheter för ungdomar. Vinnare blev Origo arkitekter. Foto: Origo arkitekter

Vinnarbidraget: Nu kan du kolla in Kransens 30 nya ungdomslyor

30 nya ungdomslyor mitt i Kransen. Nu kan du kolla in Hägerstens nya s-formade hus.

  • Publicerad 11:55, 5 sep 2016

Snart blir Kransens 30 vinnande ungdomslägenheter verklighet. Det var förra
våren som Origo arkitekter tillsammans med Familjebostäder vann stadens tävling om att bygga billiga och innovativa bostäder för unga på Tellusborgsvägen.

Nu är förslaget ett steg närmare att bli verklighet. Den 7 september mellan klockan 17 och 19 är det samrådsmöte om förslaget på Tekniska nämndhuset på Kungsholmen.

Det nya huset är format som ett s och kommer att variera i höjd mellan tre och fem våningar. På både taken och gården blir det grönytor och andra gemensamma utrymmen.

– Det är ett ganska speciellt formspråk och tanken med hela utformningen är att försöka överbrygga de olika höjderna på byggnaderna runtomkring. Det är både villor och trevåningshus i området runt omkring, säger Charlotte Stuveback, arkitekt på Origo arkitekter som står bakom förslaget.

Alla lägenheter kommer att bli 34 kvadratmeter stora och kosta 4630 kronor. Lägenheterna är ettor, men arkitekterna har jobbat mycket med att lägenheterna ska vara indelade i olika sektioner.

– Vi läste in oss väldigt mycket på vad unga efterfrågar i lägenheter och då var det bland annat ett avskilt område för sängen som nämndes. Lägenheterna har inte sovrum men som avdelningar där man kan ställa sängen. Alla sektioner hänger ihop men är ändå till viss del avgränsade, även om de inte är klassiska rum, säger Charlotte Stuveback.

Förhoppningen är att de nya lägenheterna kan börja byggas redan om ett år.