Färgstarkt. Maria Jernkvist håller föredrag om Marimekko. Foto: Pressbild

Vintagekläder och textil synas i sömmarna

Kläder och hållbarhet är temat för utställningen "Textila spår" i Målhammar. – Det är tydligt att det finns ett stort intresse för de här frågorna, säger Ann Berg, en av arrangörerna.

  • Publicerad 11:51, 8 aug 2018

Utställningen "Textila spår" är ett samarbete mellan Målhammars galleri, Enköpingsföretaget Teda Art Project och vintagebutiken Lata Pigan i Fjärdhundra.

Utställningen i Målhammars galleri handlar om kläder och mode under 1900-talet, som 40-talets sparsamhet och lapp- och lagningstekniker till 1970-talets politiska mode. Det kommer även att anordnas ett antal föreläsningar och prova på-aktiviteter på samma tema.

Tisdag den 14 augusti håller Maria Jernkvist föreläsningen ”Marimekko – Textil, mode och en livsstil”. Armi Ratia grundade företaget Marimekko 1951 och tillsammans med formgivare som Maija Isola, Vuokko och Annika Rimala skapades designhistoria. Enligt programmet skapade Marimekko en livsstil som står sig än idag.

Torsdag den 16 augusti håller Eva Karlsson föreläsning och verkstad under rubriken ”Sömnad ett sätt att leva”. En väg till ett mer hållbart samhälle är att köpa mindre och göra själv. Men om vi syr våra egna kläder vill vi att det ska sitta bra. Här får du tips om hur du skapar ett mönster för bra passform utifrån dina behov.

Torsdag den 23 augusti hålls ett föredrag av Ingemar Albertsson, som bloggar under namnet Vintagemannen.

Utställningen är öppen fredagar till söndagar fram till den 2 september.

Aktiviteter

Tisdag 14 augusti, klockan 18.00. Maria Jernkvist ”Marimekko – Textil, mode och en livsstil”.

Torsdag 16 augusti, klockan 18.00. Eva Karlsson ”Sömnad ett sätt att leva”.

Utställningen kostar 80 kronor. Föreläsningarna har fri entré.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Återsken tillbaka med USA-tema

Nyheter Pop, rap, country och boogie woogie. Bredare än någonsin när showgruppen Återsken tar sig an ”Amazing America”. – Jag tycker att vi har lyckats, säger Marcus Dannvik som i vår arrangerar sin 27...fredag 15/2 8:34