Härdad. När vi träffade Omid Azad, som bor vid Liljeholmskajen, vintern 2018 badade han i en isvak och sökte fler vinterbadare. I dag är de ett stort gäng som badar året runt vid kajen. Foto: Arkivfoto: Maja Brand

Vinterbadare på Liljeholmskajen vill ha bastu

Intresset för att vinterbada vid Liljeholmskajen växer. Nu hoppas badentusiasterna att en bastu ska locka ännu fler att kasta sig i plurret året om.

  • Publicerad 20:00, 17 feb 2020

Två år har gått sedan SöderortDirekt träffade Omid Azad, en numera välkänd vinterbadare vid Liljeholmskajen. Då gick han ensam ner till vattnet på helgerna men publiciteten ledde till att Omid Azad fick kontakt med ett 20-tal andra året-runt-badare.

I dag är de en ständigt växande grupp som trotsar vintern och plumsar ner i det isande kalla vattnet.

– Nu är vi en grupp på Facebook med 180 personer, 80 till 90 av dem ses och badar på helgerna. Den yngsta är fem år och de äldsta är över 70. Men det är många, många fler som vill bada på vintern men som tycker att det är extremt utan en bastu, säger Omid Azad.

Vinterbadarna har därför gått samman och startat en ideell förening, Liljeholmskajens bastuförening, med hopp om att få en bastuflotte till kajen.

Planen: Bastu vid Marieviks badbryggor

Tidigare har andra liknande initiativ fått kalla handen. Bland annat sa Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd i slutet av året nej till en bastu i Vinterviken. Den ansågs vara för dyr. Trots det hoppas Omid Azad på stöd av staden.

– Kajen är så anonymt men vinterbadandet är ett perfekt sätt att lära känna folk på. Det har blivit något gemensamt att ses kring, säger han.

Kanske finns det också större möjligheter att få till en bastu vid kajen. I det nya förslaget till detaljplan för Marievik, som klubbades i stadsbyggnadsnämnden i december, öppnar staden för att en bastu kan anläggas intill de nya badbryggorna som planeras. Men blir förslaget verklighet ligger det i så fall flera år framåt i tiden.

– Det kan vara så att vi i föreningen skulle kunna få driva en bastu där men efter kontakter med staden vet vi mer. I det här läget begränsar vi oss inte utan vi kommer höra med olika aktörer vilka möjligheter som finns, säger Omid Azad.