Karl Börjesson försöker alltid hitta en stege att gå i från för om han hoppar i kan kroppen få en chock. Foto: Sacharias Källdén

Vinterbadarens insamling gör supersuccé

Han hoppades få in 12 000 kronor, men initiativet gjorde succé. På dag 20 av 24 har "Kalle vinterbadar för Stockholms Stadsmission" fått in bra mycket mer.

  • Publicerad 12:12, 20 dec 2018

För två veckor sedan skrev vi om stockholmaren Karl Börjesson som startat en egen julkalender där han vinterbadar för att dra in pengar till Stockholms Stadsmission.

Med fyra dagar kvar till julafton är Facebookinsamlingen uppe i 51 959 kronor, vilket nästan är fem gånger så mycket som det ursprungliga målet.

– Det är helt obeskrivligt faktiskt. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det här var inget jag vågade drömma om innan, säger Kungsholmsbon Karl Börjesson till StockholmDirekt.

Han vinterbadar för Stockholms hemlösa barn

Varje dag från första december har han badat utomhus på olika ställen i stan och sedan lagt upp film- och bildbevis på Facebook och Instagram. Det har fått 161 personer att skänka pengar, som går till Stockholms hemlösa. Många har också hört av sig. En del vill hänga med och bada och andra vill bara berätta hur grym de tycker att Karl är.

– Alla skriver att man är hjälte. Många använder ordet 'kung', skrattar Karl Börjesson.

Varför tror du att det gått så bra?

– För att jag lyfter det här problemet tror jag. Folk tänker väl på att folk har det sämre men inte i den grad att de gör något åt det. Belyser man det får folk en tankeställare och känner att de kan göra nånting och skänker en slant.

Hur ska du avsluta detta på julafton?

– Jag tänker väl på alla möjliga saker men förhoppningsvis kommer jag bada isvak och ska försöka vara i 10 minuter. Jag kommer också ha några vänner som gästar mig.