SJUKA. Många förskolor och skolor larmar just nu om kräksjukeutbrott. Foto: Mostphotos / Privat

Vinterkräksjukan är här

Vinterkräksjukan har nu gjort sitt intåg. Flera skolor och förskolor i Stockholm har de senaste veckorna rapporterat om utbrott och bett föräldrarna hålla barnen hemma vid symptom.

  • Publicerad 07:05, 8 dec 2017

Årets vinterkräksjuka tycks vara här för säsongen. De senaste två veckorna har flera förskolor och skolor runt om i Stockholm larmat om utbrott.

Personal på ett fritids på Södermalm berättar hur de den senaste tiden har fått ringa föräldrar på löpande band för att be dem hämta insjuknade barn.

Och i södra Stockholm har varningar gått ut till föräldrar på flera håll. I bland annat Stuvsta, Hammarbyhöjden och Årsta vädjar skolor och förskolor till föräldrarna att följa den så kallade 48-timmarsregeln, som går ut på att hålla barnen hemma minst 48 timmar efter senaste symptom.

”OBS! Vi har flera fall av kräk/magsjuka! ALLA måste vara hemma minst 48 timmar efter sista kräkningen och klara av fast öda och ha fast avföring”, står det på en lapp.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Landstinget i Stockholm tittar regelbundet på antalet inrapporterade calici-fall. Statistiskt sett är det ännu tidigt på kräksjukesäsongen. Och ännu märks ingen särskild ökning bland sjukhusen i Stockholm.

– Just nu ser vi i våra siffror inga indikationer på en ökning. Men det brukar alltid ta ett tag innan det når sjukvården, säger Erik Berglund, pressansvarig på Stockholms läns landsting.

Siffrorna väntas dock stiga framöver och toppa i februari under vecka 6,7 och 8.

– Det börjar gå upp lite, men det är inget dråpslag ännu, säger Erik Berglund.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.