Utbyte. Gymnasieelever från Spanien, Polen och Tyskland hälsar på UBG. Foto: UBG

Vintersportvecka med internationella elever

Den här veckan har Upplands-Brogymnasiet haft besök av elever från Spanien, Tyskland och Polen. Veckan har varit fullspäckad med vintersport.

  • Publicerad 16:00, 1 feb 2019

Förra året var elever, framför allt från UBG:s idrottsprofil, på besök i Spanien och i Polen. Nu stod svensk mark på tur. 22 internationella gymnasieelever och åtta lärare kom i söndags och hade då en vecka fylld med vinteraktiviteter framför sig.

Tillsammans med det dryga 20-tal elever från UBG som deltar i projektet har de åkt skridskor på Kungsängens IP, skidor både utför i Romme och på längden i Bålsta. De har även varit ute på isen vid Ryssgraven och pimplat och promenerat.

Dessa aktiviteter har blandats med mindfulness- och samarbetsövningar, plus att gästeleverna har fått följa med på vanliga lektioner för att se hur det kan vara på en svensk gymnasieskola.

Stefan Lindberg, lärare i samhällskunskap och historia på UBG, är huvudansvarig för projektet.

– Idén kring varför vi startade projektet fick jag och tre lärare från Spanien och Polen under en konferens för två år sedan. Tanken var att få eleverna att röra på sig mer, må bättre och på så vis prestera bättre i skolan. Inkludering genom en hälsosam kropp och ett hälsosamt psyke.

De lär från varandra

Eleverna och lärarna åker till varandra för att lära om hur de andra gör, för att se om de har liknande problem och ta del av hur andra tacklar dem.

– Eleverna är med för att pröva olika sätt.

Sju från varje land åker åt gången och bor hos hemma hos andra elever i värdlandet.

– De gillar det här. De som har varit i väg tycker att det är jättekul och att bo hemma hos någon tycker de har varit nyttigt. De har reflekterat hur de är mer öppna och gästvänliga än här, och tänkt att man kan vara lite mer öppen och gästvänlig jämfört med hur vi brukar vara, säger Stefan Lindberg.

Nu när de är i Sverige är alla 21 elever som är med i projektet från UBG med på aktiviteterna, samt tio lärare.

I maj är det dags att åka till Tyskland.

Skulle köpa ledramp – visade sig vara hans

En man som blivit bestulen råkade hitta just den varan till salu på en köp & sälj-grupp i Bålsta. En man i 25-årsåldern är därför misstänkt för häleri.måndag 19/8 11:19

Två dagars festande; ett enda bråk

Håbo Festdag blev en välbesökt tillställning med kvällsparty för Håboborna i dagarna två. På lördagskvällen blev en man misstänkt för brott på festplatsen i Bålsta Centrum.söndag 18/8 10:22

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt