Violinisten Samuel får kulturstipendium

13-åriga Samuel har spelat inför publik sedan han var sju år gammal. Nu får han kammarmusikföreningen årliga kulturstipendium till ära för sin talang med fiolen.

  • Publicerad 08:00, 13 apr 2019

Om en månad delar kammarmusikföreningen, Collegium Musicum, i Sollentuna ut sitt årliga kulturstipendium. Samuel Ericsson, 13, får stipendiet och 5 000 kronor för sin begåvning med fiolen:

– Det känns väldigt kul, säger han.

Hemma hos farföräldrarna, Hans och Christina, fattar Samuel grepp om fiolen och stråken och börjar spela Alexander Rybaks signaturmelodi, från vinnarlåten i Eurovision Song Contest, 2009, Fairytale.

Tonerna dansar ut från den 100-åriga fiolen och fyller vardagsrummet.

– Jag spelar annars mest klassiskt. Det gjorde jag när jag började, när jag var sju år ungefär, och har fortsatt med det sedan, berättar han.

Samuel Ericsson började spela fiol när han var sju år gammal, och fick då höra av sin pappa att han hade valt det svåraste instrumentet. Men det stoppade honom inte. I dag går han på kulturskolan i Sollentuna, spelar i en skolensemble som ofta uppträder, och för Sollentunas symfoniorkester.

Annars är Samuel en vanlig tonåring.

För tillfället har han lagt hockeyklubban på hyllan, eftersom säsongen är över, och inför sommaren och våren hoppas han på att kunna cykla med sin mountainbike. I övrigt går mycket tid till träna på musiken i kulturskolan.

– Jag tränar ungefär två timmar hemma i veckan, säger Samuel.

Vad säger syskon och föräldrar hemma om det?

– Ibland säger de till mig att spela lite lägre, säger han och skrattar.

Kammarmusikföreningen i Sollentuna har delat ut stipendiet till en ungdom med stort intresse för musik, en gång om året i nu tio år, i ära till engagerade, numera bortgångne, medlemmen Hjalmar Johanssons.

– Samuel har fått väldigt mycket beröm. Han är väldigt duktig och har ett stort intresse för musiken och sitt instrument, precis en sån ung person som vi söker till det här stipendiet, säger Johan Munck, ordförande i föreningen.

Stipendiet delas ut av föreningen i Edsbergskyrkan, den 5 maj, 19.00.

STIPENDIAT. Samuel, 13, från Töjnan får ett stipendium på 5000 kronor av kammarmusikföreningen. Pengarna går till fortsatta musikstudier, berättar han för Vi i Sollentuna. Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

City Gross stänger under 1,5 år

Nyheter Öppnar igen vid årsskiftet 2021 City Gross har nu skrivit avtal med hyresvärden i det nya centrumet med inflyttning om ungefär 18 månader. I slutet på sommaren väntas mer information om de nya hyresgästerna.tisdag 25/6 17:03

Unga får hjälp att hitta rätt bana

Nyheter Projektledaren: "Det handlar om att skapa en kreativ miljö som passar just de här ungdomarna" Möjligheternas plats har hjälpt flera till fortsatta studier och jobb det senaste året. Tre ungdomar har med hjälp av ledarna på Möjligheternas plats nu skapat sitt eget sommarjobb.tisdag 25/6 11:12

Stockholm får inte vinter-OS 2026

Nyheter Besked från IOK Idag kom beskedet från IOK vilka som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.måndag 24/6 18:08
Stockholm Direkt