Violinisten Samuel får kulturstipendium

13-åriga Samuel har spelat inför publik sedan han var sju år gammal. Nu får han kammarmusikföreningen årliga kulturstipendium till ära för sin talang med fiolen.

  • Publicerad 08:00, 13 apr 2019

Om en månad delar kammarmusikföreningen, Collegium Musicum, i Sollentuna ut sitt årliga kulturstipendium. Samuel Ericsson, 13, får stipendiet och 5 000 kronor för sin begåvning med fiolen:

– Det känns väldigt kul, säger han.

Hemma hos farföräldrarna, Hans och Christina, fattar Samuel grepp om fiolen och stråken och börjar spela Alexander Rybaks signaturmelodi, från vinnarlåten i Eurovision Song Contest, 2009, Fairytale.

Tonerna dansar ut från den 100-åriga fiolen och fyller vardagsrummet.

– Jag spelar annars mest klassiskt. Det gjorde jag när jag började, när jag var sju år ungefär, och har fortsatt med det sedan, berättar han.

Samuel Ericsson började spela fiol när han var sju år gammal, och fick då höra av sin pappa att han hade valt det svåraste instrumentet. Men det stoppade honom inte. I dag går han på kulturskolan i Sollentuna, spelar i en skolensemble som ofta uppträder, och för Sollentunas symfoniorkester.

Annars är Samuel en vanlig tonåring.

För tillfället har han lagt hockeyklubban på hyllan, eftersom säsongen är över, och inför sommaren och våren hoppas han på att kunna cykla med sin mountainbike. I övrigt går mycket tid till träna på musiken i kulturskolan.

– Jag tränar ungefär två timmar hemma i veckan, säger Samuel.

Vad säger syskon och föräldrar hemma om det?

– Ibland säger de till mig att spela lite lägre, säger han och skrattar.

Kammarmusikföreningen i Sollentuna har delat ut stipendiet till en ungdom med stort intresse för musik, en gång om året i nu tio år, i ära till engagerade, numera bortgångne, medlemmen Hjalmar Johanssons.

– Samuel har fått väldigt mycket beröm. Han är väldigt duktig och har ett stort intresse för musiken och sitt instrument, precis en sån ung person som vi söker till det här stipendiet, säger Johan Munck, ordförande i föreningen.

Stipendiet delas ut av föreningen i Edsbergskyrkan, den 5 maj, 19.00.

STIPENDIAT. Samuel, 13, från Töjnan får ett stipendium på 5000 kronor av kammarmusikföreningen. Pengarna går till fortsatta musikstudier, berättar han för Vi i Sollentuna. Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kommunen ser över gamla torp

Nyheter Letar du efter ett litet fritidshus? Drömmer du om ett hus från sekelskiftet eller ett torp nära stan? Nu ska Sollentuna kommunfastigheter gör en statusbesiktning av gamla fastigheter, som så småningom kan hyras ut till privatpersoner.lördag 20/4 8:00

Förening städar i Norrviken och Edsviken

Nyheter Naturskyddsföreningen engagerar under Nordiska kusträddardagen Hallå där Linna Fredström, ordförande i Naturskyddsföreningen i Sollentuna. Ni ska snart engagera er i Nordiska kusträddardagen och hålla en skräpplockardag i Norrviken och Edsviken. Varför är den...torsdag 18/4 18:00

Brand släckt i centrala Sollentuna

Nyheter Ingen skadad meddelar Storstockholms brandförsvar. Brandkåren kallades till en brand i centrala Sollentuna under eftermiddagen. Insatsen är nu avslutad.torsdag 18/4 17:10