Hungriga. Helin och Manar gillar dagens rätt. ”Jag hoppas att kommunen satsar skattepengarna på bra saker. Som ett kök. Då skulle flera inte kasta lika mycket för att maten har lite mer dofter”, säger Helin.

Visättraskolans elever kämpar för ett eget skolkök

Nästan alla skolor i Huddinge har ett eget kök där skolmaten lagas. Men inte Visättraskolan. Orättvist, tycker eleverna som nu kämpar för att få variationsrik och näringsrik mat – som doftar gott.

  • Publicerad 13:43, 19 jun 2017

Det är sista dagen innan skolavslutning. Klockan är tolv och det är femmorna och sexornas tur att käka. De är sist ut i matsalen.

– Maten kommer till skolan i värmeskåp med lastbilar. När det är vår tur att äta har den stått i flera timmar. Den ser inte alltid så aptitlig ut, berättar Beata.

Idag serveras favoriten spagetti med köttfärssås. Maten går åt.

– Vi äter ju och smakar på allting. Det är inte det. Men vi önskar att vi hade ett eget kök och egna kockar. Under transporten förlorar maten smaker och näring, säger Yusur.

Det är till exempel stor skillnad att gå in i matsalen i Annerstaskolan i Flemingsberg. Där finns en skolrestaurang med egna kockar som lagar mat från grunden och ofta erbjuder flera alternativ: som soppa och dagens fisk.

– Jag var där igår med två andra kompisar som heter Amira och Aji Fatou. Vi skulle hämta något därifrån. När alla vi tre gick förbi köket så doftade det jättegott. Jag blev jätteavundsjuk och tänkte på Visättraskolan, berättar Helin i ett brev till ansvariga politiker.

Fyra skolor saknar eget kök

Kungsklippeskolan i Stuvsta, Sjötorpsskolan i Skogås, Ängsnässkolan i Huddinge och så Visättraskolan. Idag saknar fyra kommunala skolor i Huddinge kommun ett eget skolkök. Stenmoskolan fick sitt kök i våras. Och förvaltningen utreder om Kungsklippan kan få ett nybyggt kök.

Visättra, Ängsnäs och Sjötorp är fortfarande utan köksplaner.

– Politikerna brukar ju prata om likvärdighet. Det betyder att alla ska känna sig lika värda och att det ska vara rättvist. Men jag tycker inte att det är så. Eftersom vi fortfarande saknar ett eget kök, säger Anas.

Nu vänder sig eleverna till Huddinges politiker.

– De ansvarar för skattepengarna som våra föräldrar betalar. De delar ut pengarna till viktiga grejer, förklarar Hafsha.

Skolmaten viktigare än ny lekplats

Klasskompisarna förstår att kommunens pengar inte räcker till allt som behövs, poängterar de.

– Vi vill att politikerna ska värdera och lägga pengar på viktiga grejer. Min åsikt är att det här med skolmaten är viktigare än en ny väg eller en ny lekplats till exempel, säger Hafsha.

Är lärare och elever hungriga blir det stökigare. Eleverna har tagit fram en egen konsekvensanalys.

– Om man inte koncentrerar sig får man dåliga omdömen. Om man inte får bra betyg får man inte bra utbildning. Får man inte bra utbildning får man inte bra jobb i framtiden, förklarar Manar.

De har också räknat på kostnader, ett argument som de hoppas att politikerna tar till sig.

– Det kommer bli dyrt att bygga ett nytt kök. Men det är också dyrt att köra lastbilstransporter varje dag. Det är dessutom dåligt för miljön, säger Manar och fortsätter:

– Räknar man med konsekvenserna blir det ändå billigare i längden med ett eget kök. Särskilt nu när det byggs så mycket och det börjar många nya elever.

Variation. ”Alla kommer inte gilla varje maträtt om vi får ett kök. Men maten kommer se roligare ut och dofta mer”.

Visättraskolan har kämpat i två år för ett eget kök. Femmorna har tagit över kampen från läraren Henrik Bartoldssons förra klass. De har gjort research och skrivit argumenterade texter och läst upp dem för politiker.

Det byggs nya bostäder i Visättra och skolan växer. För fem år sen gick 250 elever här. Idag är de 370.

En ny skola kommer behöva byggas i området, konstaterar kommunen. Jelena Drenjanin (M) är ordförande i grundskolenämnden och ansvarig politiker.

– Vi tycker att det är viktigt med tillagningskök. Och nu när vi vill bygga en ny skola i Visättra så behöver vi se över helheten. Det betyder att vi utreder och gör beräkningar på alla de faktorer som är viktiga. Kapacitet, kostnader och vad gör man under byggtiden.

Men eleverna nöjer sig inte förrän Visättraskolan har ett eget kök.

– Vi gör inte det här för oss själva. Vi kämpar för att de yngre elverna ska få bättre mat, säger Manar.

Äter tillsammans. ”Går lärarna hungriga påverkar det också undervisningen”, säger Rabita. Till vänster klassens lärare Henrik Bartoldsson.

Elevernas 5 tips: Så påverkar du politiker

Hur kämpar man för att förändra något? En sak är säker: det går inte att få allt man pekar på. ’’Att bara klaga hos politiker hjälper inte. Du måste kämpa och ta fram bra argument tillsammans med andra’’, tipsar Anas.

1. Att bara klaga funkar inte

 Man ska inte gå direkt till politiker och tjata. Det är viktigt att veta att man inte får allt på en gång, tipsar Anas.

2. Ta fram bra argument

 Gör som vi: skriv argumenterande texter. Ta reda på så mycket du kan om det du vill ändra på. Fortsätt göra saker och ge inte upp, tipsar Rabita.

3. Kämpa tillsammans

 Vi är många som har skrivit argumenterade texter. Inte bara en eller två. Politiker kan inte bara strunta i oss. För vi är många, tipsar Hafsha.

4. Sprid budskapet

 Det är viktigt att få spridning så att fler får höra. Vår lärare Henrik har tagit fram en sida på Facebook. Där kan alla se budskapet, säger Sara.

5. Bjud in fler

 Vi hoppas att fler vill hjälpa oss och dela våra inlägg. Vi ska be våra familjer att dela vidare till alla sina kompisar. Om kompisarna delar vidare till sina så sprids det snabbt, tipsar Minar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.