En Täbyframtid utan dessa? Ja, det är en vision i alla fall.

Visionen för Täby: Riva fyra centrala byggnader

Simhallen, sportcenter, Tibble och Åva gymnasium, ja de byggnaderna kan alla vara ett minne blott i framtiden. När centrala Täby ska ta ny form kan de ryka.

  • Publicerad 16:00, 6 sep 2017

Kommunstyrelsen har beslutat att gå ut på samråd med en fördjupning av översiktsplanen för centrala Täby. Ett område man kommer att se över är Åva-triangeln, med den gamla simhallen, sportcenter, Tibble och Åva gymnasium. Och alla byggnader skulle kunna rivas.

– Det är ändå från 70-talet och vissa av de här anläggningarna kanske har fallit för åldersstrecket. En del av den marken skulle kunna vara aktuell för annat, till exempel bostadsbyggande. Marken är väldigt attraktiv för att bygga bostäder, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M) och fortsätter:

– Tibble gymnasium är en sådan skola som om ett antal år kommer behöva en stor upprustning. Den är hyfsat gammal och det är också stora tekniska system som behöver bytas efter ett antal år och det brukar vara ganska kostsamt. 

– Det finns inga politiska beslut men det är snarare en vision över hur Täby kan utvecklas till 2050.

Vision för Åva-triangeln

Camilla Brodin (KD), ordförande för utskottet för arbetsmarknad och näringsliv, är en av dem som har en stor vision för Åva-triangeln.

– Det är att skapa en mötesplats som är attraktiv både för gymnasieskolor, universitet, forskare och näringslivet. Någon form av företagskluster, säger hon.

Camilla Brodin ser Åva-triangeln som en bra plats för ett science park.

– Min vision är att kunna bygga forskarbostäder, campus till våra gymnasieskolor och de universitet man kommer att ha samarbete med. Vi håller också på att utreda förutsättningarna för att etablera ett science park i Täby kommun, säger hon.

Vilka idrotter som kommer kunna rymmas på platsen, som i dag har både ishall, flera inomhushallar och Tibblevallen, återstår att se.

– Jag tror helt enkelt att man skulle flytta det, men även bygga in vissa delar i en science park, säger Camilla Brodin.

Vill bygga på höjden

Något som både Camilla Brodin och Johan Algernon poängterar är att det handlar om att utnyttja marken på bästa sätt.

– Till exempel är Tibble en ganska låg byggnad i dag, jag tror att man måste försöka våga bygga på höjden, för att kunna möta Täby centrum, säger Brodin.

Hon poängterar att en science park också rör infrastrukturfrågor.

– Vi ser att E18 korkar igen och Täby har högutbildad befolkning, men vi ser inte att vi har arbetsplatser som motsvarar befolkningen. Vi måste se över vad det är för typer av arbetsplatser vi måste attrahera till Täby.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10

Vi är stockholm