INTRASSLAD. Den vita hjorten hade fastnat i tilltrasslad eltråd från ett häststaket i Runbyskogen och fick klippas loss. Foto: Leif Aronsson

Vit hjort kämpade för sitt liv – satt fast i eltrådar från häststaket

En vit hjort i Runbyskogen hade trasslat in sig så illa i eltrådar att den gick en säker död till döds. Om det inte hade varit för jägaren Leif Aronsson, som ryckte ut och klippte loss hjorten. Nu uppmanar han folk att se över sina häststaket.

  • Publicerad 14:00, 4 apr 2019

Ofta är de döda när man hittar dem.

Stressad, panikslagen och invirad i eltrådar från ett häststaket. Den vita hjorten i Runbyskogen kämpade för sitt liv härom söndagen när en boende i närheten upptäckte det nödställda djuret och ringde till Leif Aronsson. Han har ett byggföretag, men jobbar även som trafikeftersöksjägare.

– Vi klippte loss hjorten tillsammans. Den var inte skadad, men fruktansvärt stressad och panikslagen. Den hade 50 meter eltråd och stolpen virad runt sig. Hade vi inte kommit hade den varit död, säger Leif Aronsson.
Enligt honom rör sig en större mängd hjortar, runt 50–100 stycken, mellan Runsa och Vällsta gård.

– Bland dem finns ett antal vita hjortar. De är inte albino, det är en färgform.

Han uppmanar nu folk att se över sina häststaket under den tid av året då de inte används.

– Man måste se till att stolparna är okej och att trådarna är uppspända. När staketen börjar hänga åker trådarna ner på marken och blir farliga för de vilda djuren.

Leif Aronsson tipsar om att man kan vira ihop eltråden, lägga upp den på stolparna och trä en sopsäck över.

Vad gäller skadade djur som hittas på kommunal mark är det egentligen kommunens ansvar, enligt Leif Aronsson.

– De har kommunjägare som ska göra sådant här. Problemet är att de inte har något journummer, utan man blir hänvisad till Väsby Direkt. Det bästa vore om det fanns ett journummer direkt till viltvårdare dit allmänheten kan ringa.

Han menar att det var ren tur att den som hittade hjorten kände till Leif och kontaktade honom.

– Jag är jägare och man försöker ju göra så bra som möjligt. Man känner sig som en hjälte när man gör en insats.

ELTRÅD. Trasiga stolpar och tilltrasslad eltråd utgör en stor fara för vilda djur. Foto: Leif Aronsson

Fler nyheter i Vi i Väsby

Bensinmack i Väsby utsatt för inbrott

Nyheter Använde någon form av såg för att bryta upp dörr En bensinmack i Upplands Väsby utsattes natten till måndagen för ett inbrott. Det är dock oklart om gärningspersonerna fick med sig något byte.måndag 24/6 13:09

Nu stängs getingmidjan – så påverkas du

Nyheter ✔Största avstängningen någonsin ✔Ökad trängsel ✔Det här gäller ✔Stopp på röda och gröna linjen framöver Tågspåren mellan Stockholm Central och Stockholms södra stängs av i åtta veckor nu i sommar. Så här planerar SJ, Trafikverket och MTR att lösa trafiken under avstängningen.söndag 23/6 9:30
Stockholm Direkt