SKOLLAG. Lågstadieelverna Kasper, Kostas, Lavinia och Marlon ska representera Vittra Frösunda i skollag-SM i schack. Foto: Jonny Andersson

Vittra Frösunda laddar inför SM i schack

Vittra Frösunda har fyra lågstadieelever som kvalificerat sig till skollag-SM i schack och de har gott hopp om att gå långt. – Vi är bra, för vi har dom här två, säger Kostas och pekar på Kasper och Lavinia.

  • Publicerad 14:30, 11 mar 2019

Det ska omgående erkännas att undertecknad var chanslös i en schackduell med Lavinia. Skollagets enda flicka är regerande svensk mästare i sin åldersklass, läser schackböcker och löser "kluringar" i schackappar.

Och då spelar det ingen roll att hon går i årskurs 3 och att reportern gör allt för att distrahera med ovidkommande schackteori eller dåliga skämt.

Lavinia släpper aldrig blicken från brädet, tycks beredd på varje drag och i samma stund som det är hennes tur kommer ett genomtänkt motdrag. Blixtsnabbt.

Två klubbaktiva

Hon och Kasper tränar och spelar med Solna Schacksällskap, så långt har inte Kostas och Marlon nått än. Kostas är dock inskriven i klubben, det blev han när en skada hindrade honom från att spela fotboll.

– Det är främst Lavinias framgångar som skapat intresset på skolan, säger Ulrika Rydsheim, schackansvarig lärare och biträdande rektor på Vittra Frösunda. Hennes fina SM-pokal gjorde att många velat lära sig spela.

Skolan hade flera lag i distriktskvalet där totalt 57 lag deltog. Av dessa har Stockholmsdistriktet redan valt ut tio som får spela skol-SM. Finalspelet avgörs 11-12 maj i Hägerstensåsens medborgarhus, Stockholm. Men redan den 1 april ska en Stockholmsmästare koras.

Tror på framgång

Lavinia instruerar sina lagkamrater i olika öppningsvarianter, samtidigt som det spelas vid några andra bräden.

– Vi tycker att det är kul att ett lag nådde final. Speciellt kul är att eleverna får nya kompisar via ett gemensamt intresse, säger Ulrika Rydsheim.

Hur går det för er? är en given sportfråga.

Kostas är säker. Han pekar på Kasper och Lavinia och menar att det tack vare dem ska gå bra för Vittra Frösunda.

TRÄNING. Lavinia inspirerar sina tre skol- och lagkompisar i nya varianter av öppningar. Foto: Jonny Andersson

Skollag-SM i schack

Skollag-SM i schack avgörs i Hägersten den 11-12 maj.

Under SM-slutspelet ökas speltiden från 20 till 30 minuter och varje spelare har alltså en kvart på sig innan matchen bryts.

Varje skolklass ska ranka sina spelare från 1-4 och i en match möts man enligt rankingordning.

Regerande lågstadiemästare är Myrängsskolan från Täby.

Stockholm Direkt