I position. 340 elever bildade Rosa Bandet med hjälp av rosa papper de höll över sina huvuden. Foto: Rasmus Harders

Vittras elever visade formen – mot cancer

För att uppmärksamma den rosa månaden oktober ägnade 340 elever från Vittra Vallentuna en eftermiddag till att diskutera cancer. De bildade även en stor formation av Rosa Bandet, som fotograferades med drönare.

  • Publicerad 11:52, 31 okt 2018

På Vittra Vallentunas fotbollsplan står ett hav av elever med rosa papper i handen. 340 elever har formerat sig till ett enormt Rosa Bandet-märke. Rasmus Harders går i nian och blev tillfrågad av skolan om han kunde filma med sin drönare när eleverna bildade bandet.

– Jag tycker det är kul och jag använder drönaren på fritiden. I början när folk ställde upp sig blev det stora luckor men det gick bra sen, säger Rasmus.

Annika Grossman, ansvarspedagog på skolan, kom på att man borde göra något för att uppmärksamma bröstcancer eftersom oktober är ”rosa månaden”.

– Jag kom på att alla i skolan borde ha rosa på sig för att göra något symboliskt. Det blev till ringar på vattnet och vi bestämde oss för att ägna eftermiddagen till att diskutera olika former av cancer, säger hon.

Daisy Thompson, som går i sjuan, tycker att det var ett kul initiativ.

– Vi hade ritat symbolen på marken innan, sen så ställde alla sig med varsitt papper som man höll upp ovanför huvudet, det var symboliskt med den rosa färgen på pappret, säger hon.

Startat insamling

Innan barnen gick ut fick de titta på olika filmer som handlade om cancer, hur det skapas och hur det är att leva med sjukdomen.

– Vi fick även lyssna på en sommarpratare som hade cancer. Man fick känslan av hur jobbigt det kan vara att veta att man kommer dö och inte få träffa sina barn något mer, säger Daisy.

– Alla känner någon som på något sätt har drabbats av cancer och är det viktigt att man vet om att man inte är ensam. Syftet är att uppmärksamma hur livet kan förändras och hur man tar sig vidare, säger Annika Grossman.

Även föräldrarna har uppmanats att prata med barnen om just cancer. Skolan har också startat en insamling via cancerfonden där vem som helst får skänka pengar.

Adam Norrthon går i åttan och tycker också att dagen varit givande.

– Det är bra att man fått lära sig mer om cancer, vet man mer så slipper man oroa sig, säger han.

Viktig dag

Daisy tycker att den här dagen är viktig, och att det är bra att veta vad cancer är. Hon har inte haft cancer men vet hur det är att känna sig annorlunda.

– Det är kan vara jobbigt när folk frågar saker de redan vet. När jag lapptränade ögat så var det folk som frågade mig om det fast de redan hade frågat förut om ögat. Man är annorlunda men man är fortfarande samma person.

Rosa. Eleverna på Vittra är nöjda med dagen. Här står de tillsammans med rektor Elin Möller. Foto: Ella Söderberg

Om rosa månaden

 Varje år får drygt 60 000 personer i Sverige ett cancerbesked. Av dessa diagnosteras ungefär 8000 med bröstcancer, den vanligaste cancerformen för kvinnor.

 I oktober varje år genomför Cancerfonden sin Rosa Bandet-kampanj. Oktober är den internationella bröstcancermånaden och Rosa Bandet är även den en internationell symbol.

 Syftet är att sprida kunskap om cancer och finansiera forskningen. Föreningar, företag och privatpersoner engagerar sig för att samla in pengar till kampanjen.

Källa: cancerfonden.se

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36