STÖLD. Två Volvo XC90 och en Volvo V90 stals utanför tre radhus på tre olika gator i Brunnby-Vik i Upplands Väsby under Kristi himmelfärdshelgen. Foto: Mostphotos

Volvobilar värda över en miljon stulna utanför radhus

Tre nästan nya Volvo XC90 och V90 stals under Kristi himmelfärdshelgen i Upplands Väsby. Bilarna försvann på natten utanför tre radhus i Brunnby-Vik.

  • Publicerad 14:57, 4 jun 2019

Det som är enkelt för ägarna blir också enkelt för tjuvarna.

Det var två Volvo XC90 samt en Volvo V90 som stals natten mellan onsdag den 29 maj och torsdagen den 30 maj från tre separata gator i Upplands Väsby. Gemensamt var att bilarna stod parkerade framför radhus. En av bilarna var värd runt 800 000 kronor och för de två övriga bilarna låg det uppskattade värdet på runt 400 000 kronor.

– Det är med största sannolikhet organiserade utländska ligor som ligger bakom stölderna i Upplands Väsby. Troligtvis ligor från gamla östblocket, säger Lars Stervander, polisinspektör på regionala utredningsenheten.

Tjuvarna använder sig av störsändare.

– De flesta bilägare förvarar bilnyckeln i en jacka eller kanske i en byrå i hallen. Tjuven ställer sig utanför ytterdörren med en sorts mottagare som fångar upp nyckelsignalen. Den kan sedan skickas vidare till en kumpan som står vid bilen och har en mottagare. Kumpanen fångar upp signalen och bilen öppnas.

Men kan inte bilindustrin komma med något motdrag?

– Tjuvarna utnyttjar den befintliga teknik som finns när bilindustrin velat underlätta för ägarna. Men det som är enkelt för ägarna blir också enkelt för tjuvarna. Men bilindustrin arbetar på ett motvapen, säger Lars Stervander.

Hur har tjuvarna fått med sig fordonen?

– I de här fallen tror jag att bilarna körts upp på lastbilstrailer som stått parkerade i närheten. Sedan har motorn slagits av för att försvara spårningen.
 

Så skyddar du bilnyckeln

Förvara inte bilnycklarna nära ytterdörren.
Lägg nyckeln i en plåtburk, typ kakburk med lock, och lägg den långt in i bostaden. 
Då blockeras signalen.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Man döms för dödsolycka vid Glädjen

Nyheter Försökte köra ifrån polisbil – passagerare dog En man i 20-årsåldern döms för vållande till annans död efter den svåra olyckan vid trafikplats Glädjen utanför Väsby i april förra året. Mannen skulle köra ifrån en efterföljande polisbil, men...fredag 6/12 9:31

Så förändras busstrafiken i Väsby nästa år

Nyheter Vissa linjer får nya sträckningar i vintertidtabellen Fler avgångar och några nya busslinjesträckningar. Det blir resultatet för Upplands Väsby när den nya tidtabellen för kollektivtrafik börjar gälla den 15 december.torsdag 5/12 9:00

Man misshandlad och rånad på sin bil i Antuna

Nyheter Flera personer gick till angrepp En man misshandlades av flera personer och rånades på sin bil i Upplands Väsby på onsdagskvällen.torsdag 5/12 9:00
Stockholm Direkt