Pluggkompis. Mellan skoluppgifterna finns det tid för gos. Foto: Mikael Andersson

Vovven Java hjälper 7-åringar med läsningen

Den som inte tycker om att läsa kan ändra sig – när uppdraget är att läsa för en hund. Häng med till Elevverket i Djursholm, där sjuåringen Daniel hjälper till att utbilda skolhunden Java.

  • Publicerad 15:37, 29 mar 2019

– Java! Plinga!, säger sjuåriga Daniel till den snart tvååriga flat coated retrievern Java.

Och Java, hon plingar genom att slå med tassen på ringklockan som ligger på golvet. Därefter blir det en godis ur Daniels hand.

Vi är med på en av skolhunden Javas praktiktimmar på Elevverket i Djursholm. Den som leder lektionen är hundföraren Anna Falck.

– Jag älskar att träna hundar. Den här hunden var så gullig att jag ville utbilda henne till skolhund, så att vi kan göra lite nytta, säger Anna Falck.

Hon jobbar genom att växla mellan högläsning, som många barn tycker är jobbigt, med lekar.

– Det är roligare när vi leker än när vi läser, säger Daniel.

Men det där med lek är mer ett kamouflage. Lekarna är nämligen pedagogiska. Som ett memoryspel där paren består av ett kort där det står ”fotboll” och ett kort där man ser bollen på bild.

Daniel får också kasta en bokstavskub och instruera Java att hämta kuben. Sedan får han hitta på ett ord som börjar på bokstaven och en mening där ordet ingår.

– H, det blir hus, säger Daniel.

– Vad händer med huset? frågar Anna.

– Huset ryker, blir svaret.

Men det allra roligaste är nog att jobba med tricks med Java. På olika kort står instruktioner som ”ligg”, ”snurra” eller ”plinga”. Daniel, som inte alltid är så glad i att läsa, stavar sig igenom och ger Java instruktionerna. Hunden genomför lydigt allt Daniel säger.

Så är det dags för högläsning.

– Jag gillar faktiskt inte att läsa, men jag måste göra det, förklarar Daniel.

– Jag vet att du inte gillar det, men nu tränar du ju faktiskt Java, säger Anna.

Hon och Daniel sätter sig på en mjuk dyna på golvet och Java lägger huvudet mot sjuåringen. De långa lurviga öronen nuddar vid hans ben. Komplicerade ord som ”snirklar” och ”husdjur” finns i texten, men funkar fint att läsa.

När lektionen är slut berättar Daniel varför han gillar att jobba med Java.

– Jag gillar hundar, säger han.

Pluggkompis. Mellan skoluppgifterna finns det tid för gos. Foto: Mikael Andersson

Memory. Hunden Java bidrar med lugn åt Daniel, sju år, när han spelar. Foto: Mikael Andersson

Lättare med skolhund

Efter lektionen frågar jag Anna vad som är hemligheten med hundar och läsning.

– Som barn kan det vara svårt att sitta still men det blir lättare när man får höra att man tränar Java att bli skolhund, att vi ska träna henne på att sitta stilla.

Det är Javas tredje vecka som praktikant på Elevverket. Hon kommer två gånger i veckan och brukar vara helt slut efter lektionerna – men slut på ett bra sätt, säger Anna.

– Java vill verkligen gå hit, det märks när vi kommer nära skolan. Hon tycker det är jättekul.

För rektor Cilla Collman var det inget svårt beslut att säga ja när hennes gamla vän Anna frågade om en plats på skolan. Det enda som skulle vara ett hinder är pälsallergiker, men sådana fanns inte i skolan.

– I alla skolor finns det barn som har kort ork och behöver stimulans på andra sätt. Här flyttar man fokus från sig själv till hunden, säger Cilla.

Ettornas lärare Fatima Ågren berättar hur eleverna brukar vara när de kommer upp från sin stund med hunden.

– De är inte så där upprymda som de kan bli ibland, det är ett lugn, eleverna känner att de gjort något viktigt, säger Fatima.

De flesta barnen umgås otvunget med Java. Men det finns undantag. En pojke sa att han var rädd, han kände inga hundar, och höll sig på sin kant. Men efter ett tag närmade han sig hunden.

– Han viskade ”I love you” i Javas öra och sade att hon var den finaste hund han känner, säger Anna.

Skrivhjälp. Daniel får hjälp av Elevverkets nya praktikant – hunden Java, som utbildar sig till skolhund. Foto: Mikael Andersson

Fakta om skolhund

Att utbildade terapihundar används som pedagogiska hjälpredor är ganska nytt i Sverige men inte internationellt.

Det finns också terapihundar och vårdhundar.

För att Sveriges hundföretagare ska godkänna en skolhund måste den ha klarat av ett grundläggande lämplighetstest och vara certifierad.

Staffan vill hålla Kårsta levande

Nyheter Planerar att öppna en lanthandel – för sammanhållningen Staffan Hassius har bott i Kårsta i över 50 år. Här har han under många år hjälpt till att hålla liv i sin hembygd och han har ett finger med i spelet i mycket som händer i området. Nu tar han sig an...måndag 24/6 11:51

Maskerade rånare bröt sig in i bostad i Täby

Nyheter Ingen gripen Sent i går kväll bröt sig två maskerade män in i ett hus i Täby Kyrkby. Männen krävde att få pengar.måndag 24/6 9:09
Stockholm Direkt