Inte olagligt. Demensboendet Björkgården bryter inte mot någon lag då de vräker alla boende. Foto: Nathalie Mark

Vräkningen av demenssjuka i Sköndal bryter inte mot lagen

I förra veckan berättade vi om ett demensboende i Stora Sköndal som ska vräka alla boende och istället ta in yngre patienter för att de ger mer pengar. Många har reagerat på stiftelsen "cyniska agerande". Men enligt Socialstyrelsen bryter de inte mot lagen.

  • Publicerad 15:54, 18 maj 2015

Stiftelsen Stora Sköndals vräker alla 16 sjuka från demensboende Björkgården för att hädanefter bara ta in människor med demenssjukdom under 65 år. Anledningen är att den ekonomiska ersättningen från staden är högre för den målgruppen och enligt stiftelsen går boendet back. Många läsare har reagerat på vårt avslöjande och är starkt kritiska mot stiftelsens "cyniska agerande". Några är också undrande till att de får göra så här.

LÄS MER: 16 demenssjuka vräks från boende i Sköndal

Gert Alaby, äldresamordnare vid Socialstyrelsen, förklarar hur stiftelsens agerande går ihop med kvarboendeprincipen som ska råda inom äldreomsorgen.

– Kvarboendeprincipen är ingen lag utan en inriktning för verksamheten. Det är något man så långt som möjligt ska följa men det är inte så att det i varje enskilt fall är tvingande att göra det.

Hur har man gett tillstånd till den här ändrade inriktningen?

– Det är IVO (Inspektionen för vård och omsorg) som beviljar tillstånd. Om ett boende vill ändra inriktning så tittar IVO bara på om allt är korrekt hos den utföraren. Finns rätt kompetens i ledningen? Har boendet rätt bemanning? Ändamålsenliga lokaler? Men det är inte själva bytet av boende de ger tillstånd till, utan den nya inriktningen.

Stor påfrestning att flytta

Gert Alaby menar dock att det finns fog för oron många känner inför att de boende måste flytta.

– Det finns många äldre och anhöriga till dem som tycker att en sådan flytt är påfrestande och det är begripligt. Om man är så dålig som man ofta är i ett särskilt boende och dessutom får ny personal är det inte lätt. Så flytten måste, oavsett vad den beror på, ske med en stor varsamhet. Det är kommunens ansvar att se till så att de boende inte far illa i flyttprocessen, säger Gert Alaby.

Eva Duwaldt är chef för biståndshandläggning för äldreomsorgen i Farsta.

Hur ska ni garantera att de boende inte far illa i flyttprocessen?

– Vad jag känner till så vill alla de som i dagsläget bor på Björkgården bo kvar inom stiftelsen Stora Sköndal och det kommer, efter vad jag hört ifrån dem, att lösa så att de kan det. Men om det är så att någon individ har några frågor så har alla en biståndshandläggare som de kan kontakta. Vi tar absolut ansvar för att detta ordnar sig på bästa möjliga sätt och vi tar hänsyn till allas önskemål, säger Eva Duwaldt.

Kvarboendeprincipen

Socialstyrelsen beskriver att den grundläggande inriktningen för äldreomsorgen är att socialnämnden ska verka för människors rätt att kunna bo kvar i sitt hem så länge den enskilde klarar och vill det.

Kvarboendeprincipen finns av just den anledningen och är fundamental inom svensk äldreomsorg. Principen tillämpas även när den enskilde beviljats särskilt boende. Det innebär att denne inte ska behöva flytta ytterligare en gång även om omsorgsbehovet förändras.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stor guide: Sommarkul i Söderort – helt gratis

Nyheter Massor av roliga tips för hela familjen Skejta, ta en badbuss, gör en tidsresa eller åk på utflykt. Det finns massor av sommarkul i Söderort som inte kostar en krona. Vi har samlat ett gäng tips – det är bara att välja och vraka.söndag 24/6 20:00

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20