Nils Holm och Frank Nordenberg dricker öl på Snottys uteservering. De tycker att grannar till krogar får köpa att det låter en del. "Det här är en bargata, då får man acceptera att det låter. Man får ta seden dit man kommer" säger Nils Holm. Foto: Mikael Andersson

Vräkningshotet avvärjt: Snotty lär bli kvar på Skånegatan

Konflikten om ljud från krogen Snotty som hotats att vräkas från Skånegatan är på väg att lösas. ”Verkar som att vi kommer få vara kvar” säger Snottys delägare Sten Tjäder.

  • Publicerad 18:30, 11 maj 2016

Nyheten att musikbaren Snotty hotades av stängning efter en konflikt med sin hyresvärd möttes av starka protester. Nära 3600 underskrifter samlades in för att rädda Snotty.

LÄS MER: Populär bar i Sofo kan tvingas flytta från Skånegatan på grund av högt ljud

Nu ser en lösning ut att vara nära för krögarna på Skånegatan.

Granne flyttat

Den granne som klagat på störande ljud från krogen har flyttats högre upp i huset och sen dess har läget lugnat sig.

– Vi stör ingen i nuläget och vi har inte längre en konflikt med hyresvärden. Vi är överens om att vi vill lösa det här, säger delägaren Sten Tjäder.

Hyresvärden Afa fastigheter bekräftar att ett nytt avtal är på gång med Snotty.

– Vi har en positiv grundsyn. Vi har ingen intention att de ska avflyttas men vi vill att de uppfyller myndighetskrav, säger fastighetschefen Mattias Östman.

"Skillnad på ljud och ljud"

Att krogen har hotats av vräkning beror alltså på klagomål om ljud från baren. Hyresvärden kräver fortfarande att taket i baren ska ljudisoleras ytterligare, något Snotty kan tänka sig att göra.

Men i grunden delar inte baren uppfattningen att det är krogen som stör utan anser att bara ljuden från gatan, oavsett om Snotty har öppet eller inte, överstiger den ljudnivå som krogen tillåts att hålla.

Men fastighetsägaren Mattias Östman menar att det är skillnad på ljud och ljud.

– Det kommer ljud från gatan också men om en buss kör förbi eller om det skriks på gatan är inte det detsamma som att det spelas musik i timmar, säger han.

Kräver nya regler för krogarna

Oenigheten om grundfrågan, hur mycket krogar på Söder ska få låta utan att grannar går i taket, kvarstår med andra ord. Och Snottys ägare är fortsatt kritiska till de regler från Folkhälsomyndigheten som styr hur mycket ljud som får läcka in i bostäder från krogar.

– Frågan om hur krogar i innerstan behandlas kvarstår. Vi är glada att det ser ut att lösa sig för oss men vi hade gärna sett att vårt fall också betytt en ny praxis som har betydelse för stan och kroglivet som helhet. Kan man ändra bullerregler för byggbranschen borde man kunna det göra krogbranschen också, säger Sten Tjäder.

LÄS ÄVEN: Ha så kul på krogen - men glöm inte att vara tyst!