TÄLT. Mhyretab och Samuel förbereder sig för en kall natt i tältet. Foto: Leif Oldenburg

Vräkta – nyanlända tvingas tälta

Den sista oktober gick kontrakten ut. Dagen därpå låg deras saker på gatan. I helgen tvingades ett femtontal nyanlända på Bredkilsbacken flytta ut till tält.

  • Publicerad 21:17, 2 nov 2018

Man kastade bara ut mina saker på gatan.

Josef har flytt från krigets Syrien. För två år sedan fick han permanent uppehållstillstånd och ett så kallat socialt kontrakt på knappt 20 kvadratmeter i modulhusen på Bredkilsbacken i Huvudsta.

I onsdags gick kontraktet ut – i torsdags vräktes han.

– Man kastade bara ut mina saker på gatan. Första natten fick jag sova hos en kompis i hans lilla modulbostad. Men jag kan inte störa honom längre. Det är för trångt.

Tvingas tälta

I månadsskiftet oktober-november gick de tvååriga kontrakten ut för ett drygt tiotal nyanlända i modulbostäderna på Bredkilsbacken. Nu står sju tält i en skogsbacke i Huvudsta.

– Jag har verkligen försökt att hitta en bostad. Mina kompisar har hjälpt till. Men det år svårt. Jag försökte få en studentbostad. Men då måste man gå på högskola eller universitet. Jag går en elektrisk utbildning i Haninge. Då får man ingen studentbostad, berättar Josef.

Enligt de boende på Bredkilsbacken kommer ytterligare ett 30-tal personer bli hemlösa inom de närmaste veckorna. Bland annat två barnfamiljer.

– Jag har bekanta som bor i andra kommuner där man har förlängt kontrakten ett år för de som inte har hittat bostad. Jag undrar om Solnaborna ens skulle låta sina husdjur sova utomhus i november månad, säger Mekhlef Alhussain, även han flykting från Syrien.

Nya anvisningar

Enligt den så kallade bosättningslagen hänvisades 268 nyanlända till Solna 2016, året därpå landade antalet på 307. I år har siffran legat på 215 nyanlända med permanent uppehållstillstånd.

Det stora flertalet har placerats i så kallade modulbostäder på Bredkilsbacken i Huvudsta och Förvaltarvägen vid Solna station. De sociala kontrakten löper på två år. Därefter upphör Solna stads ansvar och de som inte har ordnat eget boende måste lämna plats åt andra nyanlända.

Den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten administrerar de nyanländas boende på uppdrag av Solna stad.

I veckan beslöt länsstyrelsen att Solna ska ta emot 126 av de 2 959 nyanlända som Migrationsverket har anvisat till Stockholms län.

Familjen vräks efter två år

DELAR. Brhaneoch Desbele i sitt tält. Foto: Leif Oldenburg

TESTAR. Yordanos, 10, och hennes lillebror tyckte det var spännade att testa tälten. Men nästa månad vräks hennes egen familj. Foto: Leif Oldenburg

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Fler nyheter i Vi i Solna

Så mycket har SL-kortet höjts sedan 1971

Nyheter ✓Hela listan ✓Experterna: Fortfarande billigt ✓"Då skulle det kostat 3 000 kronor" Nu står det klart att SL:s månadskort höjs med 30 spänn till 890 kronor vid årsskiftet. StockholmDirekt har talat med två forskare som förklarar varför de tycker det är rimligt.torsdag 15/11 7:00

Neddragningar på demensboende

Nyheter Kommunen: "Det är en rättvisefråga" Färre anställda – men rättvisare. Det blir enligt Solna stad resultatet när Vardaga över driften av demensboendet på Polhemsgården i Huvudsta. Anhöriga och personal är oroliga för att vården...torsdag 15/11 1:15