DYRT. Mosaab Murabieh har fast jobb som snickare och hans fru är snart färdig lärare. Dr har erbjudits ett andrahandskontrakt på 16 000 kronor i månaden. "Det är hela min lön", säger Mosaab. Foto: Leif Oldenburg

Vräkta nyanlända utsatta

16 000 kronor i månaden för ett osäkert andrahandskontrakt i Huddinge. 30 000 i förskott för en liten lägenhet i Rissne. Oseriösa andrahandsuthyrare tjänar stora pengar på nyanlända som vräks.

  • Publicerad 07:16, 25 nov 2018

Depositioner ska man se upp med.

VRÄKT. Anas Murad har arbete och fast inkomst - men ingen bostad. Foto: Leif Oldenburg

Redan i våras gick de första kontrakten ut för flera av de nyanlända som placerats i Sundbyberg. De tillhör den första vågen av flyktingar från framför allt Syrien som fick permanent uppehållstillstånd 2016.

De som inte kunde ordna egen bostad fördelades i landets kommuner enligt den nya bosättningslagen. 78 av dem placerades i Sundbyberg och fick tvååriga sociala kontrakt, huvudsakligen i Förvaltarens bostäder.

Nu är kontrakten på väg att löpa ut – och de nyanlända sägs upp. Familjerna har under två år etablerat sig i Sundbyberg. Många har fått fast jobb, barnen går i skola och har skaffat nya vänner.

Baskettränare

Anas Murad flydde från ett sönderbombat Homs i västra Syrien till Sverige. Efter drygt ett år på en förläggning i Torsby i Värmland fick han permanent uppehållstillstånd och blev 2016 placerad i Sundbyberg.

– När jag kom hit sa Sundbybergs stad att jag kunde stanna hela livet bara jag skaffade ett arbete.

Anas Murad pluggade svenska och fick ett fast jobb som baskettränare i Bålsta. I somras blev han uppsagd. Han får inga avier längre, men fortsätter ändå att betala in sin hyra. Han har blivit erbjuden ett andrahandskontrakt – men då var kravet tre månadshyror på sammanlagt 30 000 kronor i förskott

– Det är omöjligt för mig att få ihop så mycket pengar.

Många familjer som nu sägs upp har mötts av samma tuffa besked. Det finns inga lägenheter – bara andrahandskontrakt. I bästa fall.

Jehad Alshiekh och hans fru har bott med fem barn i en tvårummare på Odalvägen i Rissne i ett år. Nu är familjen uppsagd. De yngsta barnen går i skola i Sundbyberg.

– Vi blev erbjudna ett andrahandskontrakt i Huddinge i ett år. Lägenheten skulle kosta 16 000 kronor i månaden. Det klarar inte vår ekonomi.

Höga hyror

En ensamstående mamma med tre barn berättar att hon blev uppsagd redan den 1 april.

– Jag fick ett erbjudande om att hyra 50 kvadrat i Rissne för 14 000 kr i månaden. Så mycket pengar tjänar jag inte.

Mosaab Murabieh och hans fru har tre barn. Mosaab har fått fast jobb som snickare och hans fru studerar på snabbspår för att få svensk lärarbehörighet. Barnen går i skola och familjen har rotat sig i Sundbyberg – nu måste man flytta.

– Vi hittade en lägenhet i andra hand för 16 000 kronor i månaden. Det är lika mycket som jag får ut i lön. När vi kom till Sundbyberg sa man att vi kunde stanna bara vi fick fast jobb. Nu har vi det men måste ändå flytta.

Roland Sjölin är jurist på Hyresgästföreningen. Så här kommenterar han de höga andrahandshyrorna.

– Den som hyr i andra hand kan kräva tillbaka pengar i efterhand om hyran anses oskälig. Vanligtvis får den som har lägenheten lägga på tio procent för exempelvis möblemang. Depositioner ska man se upp med. Det händer ofta att lägenhetsinnehavaren hittar på svepskäl för att inte betala tillbaka depositionen.

Lagen prövas

Bland annat Solna, Sundbyberg och Lidingö kommuner har valt att tolka bosättningslagen från 2016 strikt, det vill säga att kommunens ansvar upphör efter två år.

Kammarrätten har gått på samma linje.

Utslaget har överklagats av Miljöpartiet i Lidingö. Kammarrätten har beslutat att ta upp frågan till prövning.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Staden vill servera klimatsmartare mat

Nyheter Tar fram modell för att mäta måltiders klimatpåverkan Sundbybergs stad vill klimatdeklarera måltider. Ett första led på vägen väntas när stadsmiljö- och tekniska nämnden sammanträder på tisdag.fredag 15/2 16:15

Trafikljuset där bilisterna tvingas köra mot rött

Nyheter Trafikingenjör backar om "snabb åtgärd" Emellanåt är det passande med frågan: Hur tänkte ni här? Trafikljuset på Kavallerivägen, Rissne centrum, slår inte om när förarna tar den ena, och enda, vägen ut från parkeringen.fredag 15/2 11:24

Det orsakade jättesmällen i norra Stockholm

Nyheter Mysteriet löst – Polisen: "Har tagit oss ett halvt dygn att få fram ett besked" Det var en sprängning i anslutning till Förbifart Stockholm som fick sängar att skaka vid 20.30-tiden på tisdagen. Polisen har till slut fått fatt i rätt information.onsdag 13/2 17:20