Kritisk. Karin Wanngård (S) vill veta varför Jonas Eliasson blivit petad som trafikdirektör. Foto: Sacharias Källdén

Wanngård kräver svar om omtalade petningen av Stockholms trafikdirektör

Jonas Eliasson fick under uppmärksammade former lämna sin tjänst som trafikdirektör i Stockholm. Nu kräver Karin Wanngård (S) svar om vad som egentligen hände. Men finansborgarrådet lägger locket på.

  • Publicerad 16:18, 8 jan 2019

Den 19 december blev Stockholms trafikdirektör Jonas Eliasson hastigt omplacerad. Den officiella hållningen är att ”samarbetsformerna mellan trafikkontoret och trafiknämnden behöver utvecklas”.

Men frågetecknen kring turerna har varit många och enligt uppgifter handlar petningen i själva verket om att Eliasson och trafikborgarrådet Daniel Helldén inte har dragit jämnt.

Enligt Dagens Industri ska trafikborgarrådet ha försökt påverka en utredningsrapport av de föreslagna miljözonerna i Stockholms innerstad, något som Eliasson inte ska ha gått med på. I samband det ska han ha fått sparken, enligt DI.

Jonas Eliasson har i en exklusiv intervju med StockholmDirekt bekräftat att han och trafikborgarrådet haft olika syn på miljözonerna. Han vill dock inte kommentera anledningen till att han flyttats från sin tjänst. Inte heller den grönblå majoriteten i Stockholm har velat gå in närmare på anledningarna bakom det hela.

Nu kritiseras hanteringen hårt av oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S), som kräver en förklaring av stadens högsta politiska ledning.

– Det är med oro jag nås av att många hör av sig om det här. Det är tjänstemän i staden, direktörer och chefer. Man är oroliga över att det är ett orimligt avskedande av en ytterst kompetent förvaltningschef. Anna König Jerlmyr är stadens högst ansvariga politiker. Jag skulle därför vilja ha svar från henne om det har gått korrekt till och få förklarat varför Eliasson har fått avsked från staden, säger Karin Wanngård.

"Olämpligt"

Karin Wanngård säger att hon är oroad över att politiker påstås vilja lägga sig i tjänsteutlåtanden och förvaltningsarbete.

– Det är helt olämpligt att gå in och peta i tjänsteutlåtanden, det får inte ske. De ska vara professionellt framtagna och det ska vara transparent. Det är grunden för att vår demokrati ska fungera och det är grunden för de politiska beslut som fattas, säger hon.

"Väldigt upprörd"

Hon ser också allvarligt på att politiska motiv tycks ligga bakom avskedandet av en tjänsteman.

– Om det är det som är orsaken så är det skrämmande, säger hon.

– Jag är väldigt upprörd och jag tycker det är dags att finansborgarrådet förklarar sig. Det är inte så man styr en stad. Vi har 40 000 medarbetare inom Stockholms stad. Ingen ska vara rädd att gå till jobbet och göra sitt arbete med risk för att bli politiskt avskedad. Det är oetiskt och skrämmande.

Anna König Jerlmyr har avböjt att kommentera med hänvisning till att hon inte kan prata om enskilda personalärenden.