Kritisk. Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) är starkt kritisk mot den grönblå budgeten i Stockholm. Foto: Pressbild

Wanngård om budgeten: ”Stackars Stockholm”

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) är starkt kritisk till den budget som det grönblå styret presenterade idag. Hon menar att skattesänkningarna kommer att ske på bekostnad av ”de med störst behov”.

  • Publicerad 13:10, 14 nov 2018

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) går till hårt angrepp mot den budget för Stockholms stad som det grönblå styret i dag presenterade i Stadshuset.

Särskilt kritisk är hon mot den aviserade skattesänkningen på 16 öre.

– Jag kan konstatera att skattesänkningar är det absolut viktigaste för den här nej sägar-alliansen. Men det är barn och funktionsnedsatta som får betala. När vi tittar på budgetdokumenten ser vi att de har dragit ner på satsningar för människor med funktionsnedsättningar och i skolor och förskolor i ytterstaden. Det är en tydlig högerbudget och det är bara att beklaga. Stackars Stockholm, säger Karin Wanngård.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon anser att budgeten bidrar till ökade klyftor i Stockholm.

– Skattesänkningar ska finansieras, och det ser vi också att de gör genom att man dra ner på dem med störst behov. Jag står fast vid en skattefinansierad välfärd för alla. Nu är det de pengastarka som i stället ska ha rätt till hela Stockholm, säger hon.

Här är viktigaste punkterna i budgeten för Stockholms stad 2019

Skolborgarrådet och Liberalerna i Stockholms gruppledare Lotta Edholm håller inte med om resonemanget.

Enligt henne ökar schablonerna till förskola och skola med två procent om totalt 840 miljoner kronor. Samtidigt som budgeten för LSS-området ökar med 89,9 miljoner.

– Inget av det Karin Wanngård nämner i sin kommentar till budgeten stämmer. Vi ökar stödet till personer med funktionsnedsättning och resurserna för LSS-boenden. Vi ökar resurserna till förskolan och skolan, och särskilt till dem i ytterstaden som behöver starkare insatser, säger Lotta Edholm.

Men Karin Wanngård menar att satsningen på introduktionsförskolor försvinner i stadsdelarnas budget och att de pengarna i stället läggs i en central medelsreserv, som samtidigt minskar. Hon pekar också på att det socioekonomiska tillägget i förskolan inte heller följer med höjningen av schablonen i förskolan. Något som i relation till den generella höjningen resulterar i en minskning av resurser till förskolor med stora behov, enligt Wanngård.