Stolt. Karin Wanngård (S) fortsätter försvara reformen som ger alla barn rätt till heltid. Foto: Mikael Andersson / Sanna Källdén

Wanngård (S) försvarar nya förskolereformen

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) har förståelse för föräldrarnas oro efter våra artiklar om de växande barngrupperna. Men några nya pengar är inte att räkna med för stadens förskolor.

  • Publicerad 14:57, 23 jan 2018

Heltidsreformen som infördes 2017 och som ger barn till föräldralediga rätt att vara heltid på förskolan upprör. Artikeln där föräldrar på Östermalm oroade sig över de växande barngrupperna fick oppositionen att rasa och beslutet kallades både "populistiskt" och en "total felprioritering". StockholmDirekt har även fått en hel del mejl, bland annat från förskolepersonal som konstaterar att heltid i praktiken kan innebära att barnen är där 60 timmar i veckan.

Men finansborgarrådet Karin Wanngård (S) säger sig fortfarande vara stolt över reformen.

– Jag tar föräldrarnas oro på allvar, men viktigast i reformen är barnens rätt till förskola. Det är självklart att alla barn ska ha rätt till heltid. Förskolan är viktig för alla barn, både för den sociala gemenskapen och den pedagogiska utvecklingen, säger hon.

De jag pratat med är inte negativa till reformen i sig, men säger att den behöver finansieras. Låter inte det rimligt?

– När det gäller finansieringen har vi höjt förskoleschablonen med tre procent från den 1 januari 2018. Vi har landets högsta. Men däremot behöver vi fler förskollärare. Vi har rekryteringsproblem i Stockholm inom de flesta områden och där har vi en utmaning. Vi behöver bli fler stockholmare. Det är därför vi bygger som aldrig förr och har dörren öppen för alla som vill eller behöver flytta hit. Ska vi upprätthålla barnomsorgen behöver vi vara många.

Så du har ingen förståelse för kritiken?

– Min yngsta går i förskolan nu så jag har förståelse för föräldrarnas oro. Men man kan också se att det fanns ett behov av detta. Alla barn har rätt till heltid i förskolan. Det är så vi bygger det starka samhället, säger Karin Wanngård.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hur ser det ut på din förskola?

Mejla oss och berätta hur heltidsregeln påverkat din förskola:

info@direktpress.se