#Metoo. Karin Wanngård (S) hoppas att fler kvinnor vågar berätta om sina upplevelser. Foto: Sacharias Källdén

Wanngård (S) hoppas att fler vågar berätta

Under torsdagseftermiddagen meddelades att borgarrådet Roger Mogert (S) avgår efter allvarliga anklagelser. Nu uppmanar finansborgarrådet Karin Wanngård (S) fler kvinnor att dela med sig av sina upplevelser.

  • Publicerad 17:34, 23 nov 2017

Förra torsdagen skapades Facebook-gruppen "#metoo i maktens korridorer" som ett forum för kvinnor att berätta om sina erfarenheter av sexism, kränkningar och övergrepp. Snart visade det sig att en av händelserna hade kopplingar till Stadshuset, berättar Karin Wanngård.

– Vi startade en utredning och bad folk på Facebook att kontakta oss. Det började komma in berättelser och jag kunde snabbt konstatera att de kretsade kring Rogers namn. Det handlar om kvinnor som lovats strikt anonymitet och jag delger inte heller några detaljer. Men det mönster jag ser är att Roger använt sin maktposition för att komma i kontakt med ett flertal kvinnor, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon skickade omedelbart hem Mogert från sin arbetsplats och mindre än en vecka senare har han alltså avgått som borgarråd. Även om Wanngård inte uttalar sig specifikt om händelserna som föranlett beslutet råder det ingen tvekan om att det är allvarliga anklagelser.

– Det han gjort är helt oacceptabelt.

Mogert om avgången: "Vill be om ursäkt"

Wanngård uttrycker stor tacksamhet för #metoo-kampanjen som fått kvinnor att vågar kliva fram och berätta om sina erfarenheter.

– Ju snabbare man kan agera i såna här ärenden desto mer kan man bespara känslan av utsatthet hos kvinnorna. Metoo är fantastiskt och jag har en önskan om att den håller i sig och att kvinnor verkligen känner sig stöttade av varandra så att sådant här kommer till kännedom.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vad hon vet har ingen polisanmälan riktats mot Mogert. Men hon tillägger att det är kvinnorna som äger sina berättelser och att det är helt upp till dem att avgöra om de vill anmäla eller inte.

– För mig räcker det att han utnyttjat sin maktposition för att komma i kontakt med kvinnorna. Så får ingen använda det förtroende man fått från stockholmarna.

Finns det misstankar om att andra socialdemokrater i Stockholms stad missbrukat sin position på liknande sätt?

– Inte i dagsläget, men det är en pågående process. Jag hoppas att fler kvinnor stärks av #metoo och vågar berätta.

De tar över efter Roger Mogert (S)

Roger Mogert (S) avgår

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.