Står fast. Karin Wanngård (S) står fast vid uppgiften att Daniel Helldén (MP) och hans Miljöpartiet diskuterar ett samarbetet med Moderaterna för att få en majoritet i Stockholm. Foto: Sacharias Källdén

Wanngård (S) står fast vid att MP sviker

Karin Wanngård (S) har i nuläget lagt egna försök att bilda en blocköverskridande majoritet på is, eftersom hon hävdar att det pågår förhandlingar mellan Alliansen och Miljöpartiet.

  • Publicerad 14:27, 10 sep 2018

Karin Wanngård (S) säger till StockholmDirekt att hon i nuläget inte gör några försök att skapa en blocköverskridande majoritet i Stockholms stad.

I nuläget tar hon heller inga ytterligare steg för att presentera den rödgrönrosa koalitionen som ett tänkbart minoritetsstyre i staden, som varande det största blocket.

Anledningen är att det enligt Karin Wanngård pågår så allvarliga diskussioner mellan Allianspartierna (M, L, C och KD) och Miljöpartiet om att skapa ett majoritetsstyre i Stockholms stad att ett samarbete med MP i nuläget inte är intressant för henne.

Uppgifterna har tidigare dementerats av MP-ledaren Daniel Helldén för StockholmDirekt och flera andra medier, men det ger Karin Wanngård inte mycket för.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

StockholmDirekt söker Anna König Jerlmyr (M) för en intervju men hennes stab låter hälsa att hon inte ger några kommentarer i nuläget.

– Det är med förvåning och beklagan jag kan konstatera att Jerlmyr för mig bekräftat att de börjat förhandla med Helldén. Det är väldigt förvånande. Jag tror också att många av deras väljare tycker det, säger Karin Wanngård (S) till StockholmDirekt.

Tror du att det här är något som inletts redan innan valet?

– Det vet jag inte. Men det gick så fort. Det började med att jag igår bjöd in till möte och fick direkt till svar att Daniel inte tänker närvara, säger Karin Wanngård.

Om det pågår reella förhandlingar mellan Alliansen och Miljöpartiet ger du upp dina försök att skapa ett block?

– Ja det finns ingen sådana möjligheter då. Pågår förhandlingar får de gå till botten med det och i så fall gör Helldén Jermlyr till finansborgarråd. Det blir intressant att se hur det ska gå ihop med motorvägsbyggen och skattesänkningar, säger Karin Wanngård.

Kan det vara aktuellt för dig att samtala med andra partier i Alliansen som inte är Jerlmyrs Moderaterna?

– Jerlmyr var väldigt tydlig. Hon är alliansledare och har sagt: Vi förhandlar med Miljöpartiet.

Hur det nya styret kommer att se ut i Stockholms stad är fortfarande ett oskrivet blad. Karin Wanngård ser just nu ingen öppning för hennes drömscenario, en S-ledd majoritet.

– Det är alltid enklare att styra som en majoritet. Drömscenariot är ju att få fortsätta styra staden, vi har visat att vi nått bra resultat men just nu finns inte den öppningen, säger Karin Wanngård.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vi har sökt Anna König Jerlmyr (M) för en intervju men M-kansliet låter hälsa att hon i nuläget inte ger några intervjuer.