Stadshuset vill inte ha ett totalt alkoholförbud i Kronobergsparken Foto: Maja Brand

Wanngård (S) stoppar totalt alkoholförbud – kör över partikollegerna

Det blir inget totalförbud för alkohol i hela Kronobergsparken. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) kör över sina partikollegor.

  • Publicerad 07:30, 26 maj 2017

I Kronobergsparken är det i en del fritt fram att dricka alkohol idag. Men området och dess bänkar har blivit ett problem och upplevs som otryggt av boende och besökare i parken menar polisen som vill ha ett totalt förbud mot att dricka i hela parken.

Polisens krav: totalförbud för alkohol i Kronobergsparken

Den rödgröna majoriteten på Kungsholmen gick på polisens linje och beslutade att skicka ärendet vidare till högsta topp för att verkställas.

Men där gick de bet.

Stadshusmajoriteten, med finansborgarrådet Karin Wanngård i spetsen, gör tummen ned. Ett utökat alkoholförbud i hela parken är inte motiverat, menar hon och lutar sig på stadsledningskontorets synpunkter. De skriver bland annat att stadens offentliga rum ska vara öppna och inbjudande för alla medborgare och att ett "alkoholförbud inte är en universallösning och ingen garanti för att störningsproblem försvinner"

"Det innebär inte att det inte finns behov att arbeta med trygghetsskapande åtgärder både i Kronbergsparken eller på andra offentliga platser. Staden behöver arbeta vidare med att skapa trygghet och bättre renhållning i området runt Kronobergsparken", skriver Wanngård i tjänsteutlåtandet.

Här är alla parker i Stockholm där du FÅR dricka alkohol

Arvid Vikman (S) stadsdelsnämndens ordförande tar emot beskedet så här

– Vi har olika roller, staden central behöver ett helhetsperspektiv, och det respekterar jag även om vi gör olika bedömningar. Jag har förståelse för deras hållning, säger han.

Han betonar att de tog beslutet eftersom polisen vill ha förbudet men att det skulle vara tidsbegränsat under ett år för att sedan utredas.

– Vi betonade också att det inte bara skulle vara ett förbud utan också att det måste kombineras med socialt förebyggande arbete. Nu får vi fokusera mer på det arbetet och noggrant utreda vad det här får för effekter, säger han.

Polisen: Slopa alkoholförbuden på Södermalm

Hur ska ni jobba med frågan nu?

– Dels handlar det om att arbeta ihop med de missbrukarorganisationer som finns, uppsökande verksamhet och att fortsätta vårt nära samarbete med polisen. Vi kommer ge förvaltningen ett tydligt uppdrag att ta fram en plan, säger han.

Hos Moderaterna, som var emot förbudet, är man glada över vändningen. De ville istället se mer uppsökande resurser, lokala trygghetsvärdar och större insatser för renhållning och efterlyser nu en tydlig satsning från majoriteten..

– Jag har länge varit tydlig med att vi måste komma åt stöket och att det inte ska vara förbjudet för en skötsam vuxen människa att ta ett glas vin till sommarpicknicken i parken. Det är glädjande att de rödgröna i Stadshuset nu har anslutit sig till vår linje, säger Joel Laurén, gruppledare för Moderaterna på Kungsholmen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Peter vill rädda alperna – bestiger 82 berg

Nyheter Kungsholmsbon: "Hittills har vi tagit oss 30 000 meter i höjd" En galen resa för klimatet. Det är vad Peter Sandahl är ute på. Snart är han halvvägs på sitt 100 dagar långa äventyr.söndag 17/6 18:32

Bortglömd marionettvagn åker på turné

Nyheter Här hittar du den i sommar En robotbebis, ett får med ett öga och en nalle. Tillsammans utgör de nytillverkade marionettdockorna huvudkaraktärerna i Östermalmsbarnens egenskrivna pjäs "Kull i skogen". I veckan fick "de" spela...söndag 17/6 9:00