Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) Foto: Sophie Stigfur/Sacharias Källdén

Wedin (M): "Debaser ska kunna flytta tillbaka"

Debaser Strand är uppsagda från sina lokaler i Hornstull och kommer att tvingas flytta i september 2020. Enligt fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) har man nu en dialog med arrangören för att hitta en lösning. Debasers vd Annelie Telford välkomnar beskedet.

  • Publicerad 15:28, 22 maj 2019

I september 2020 går Debasers hyresavtal vid Hornstulls strand ut med Stockholms stad. I samband med det planerar trafikkontoret en renovering av vägen ovanför verksamheten, vilket innebär att staden väntas behöva tillgång till lokalen.

Debaser Strand kan tvingas lägga ned

Under onsdagen meddelade Debaser att det nu står klart att de tvingas lämna lokalerna och att de inte har fått erbjudande om att flytta tillbaka – något som de menar riskerar att leda till att Debaser tvingas lägga ned helt.

Nu kommenterar Stockholms fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) beskedet.

– Debaser är en uppskattad aktör i Stockholm som verkligen berikar Stockholms uteliv. Men från mitt perspektiv har det hela tiden varit känt för dem att trafikkonstruktionen måste renoveras. Avtalet är skrivet utan besittningsskydd och när trafikkontoret behöver tillgång till lokalen för att arbeta med Liljeholmsbron kan vi som fastighetskontor inte motsätta oss det. Därför sitter vi där vi gör, säger Dennis Wedin.

Nu startar nytt kulturuppror i Stockholm

Enligt Dennis Wedin hölls det i måndags ett möte mellan berörda förvaltningar och Debasers representanter.

– Det de har är ett rivningskontrakt utan besittningsskydd och de har hela tiden vetat om förutsättningarna. Vi hade inte behövt säga upp dem förrän i september, men vi valde nu att ge dem ett muntligt besked för att kunna ha en dialog om hur vi ska gå vidare, säger han.

"Absurt"

Fastighetsborgarrådet säger att han är förvånad över att Debaser hävdar att de inte har erbjudits möjlighet att flytta tillbaka efter renoveringen.

– Jag tycker det är absurt att de påstår det i media. På mötet i måndags var alla överens om hitta lösningar kring att Debaser ska kunna flytta tillbaka efter renoveringen. Det är ett arbete som är i gång. Vi ska också se om de kan vara kvar ett tag till och lösa saker etappvis. Vi gör allt vi kan från stadens håll för att lösa det här, säger säger han.

Enligt Dennis Wedin är staden också öppen för att försöka hitta andra platser för Debaser under tiden renoveringsarbetena pågår.

– Vi är öppna för att kolla på andra platser. Men det som mötet i måndags kom att handla om var det som ligger närmast inpå, det är det vi är primärt fokuserade på. Och att få till inspektionen som behövs för detta och göra de här bedömningarna, säger han.

– Det åligger staden att dels från trafikkontorets håll se om det är möjligt för aktören att vara kvar ur ett rent säkerhetsperspektiv, och att utreda om det är möjligt att genomföra etappvis. Sedan ska vi alla kolla på hur vi kan hitta lösningar när renoveringen är över för att Debaser ska kunna flytta tillbaka.

"Välkomnar beskedet"

Enligt Debasers vd Annelie Telford har en eventuell tillbakaflytt ännu inte diskuterats. Men hon välkomnar beskedet från fastighetsborgarrådet.

– Vi har inte blivit lovade att flytta tillbaka efter renoveringen. Men vi är väldigt glada över de löften som fastighetsborgarrådet meddelar i artikeln. Vi ska nu ta en ny kontakt med staden och nå en lösning, säger hon.

Så här säger trafikkontoret

Malinda Flodman, är pressansvarig på Trafikkontoret:

– Taket på Debaser är en vägbana från 1920-talet och det är i dåligt skick. Det har varit hög tid att inspektera det under lång tid för att säkra vägen och byggnadskonstruktionen. Det är ett av Stockholms äldsta betongdeck och det kommer behöva åtgärdas. Det har vi flaggat för länge. Vi måste se till säkerheten i lokalerna, säger Malinda Flodman som är pressansvarig på Trafikkontoret.

Enligt henne har staden väntat på just att kontraktet ska gå ut.

– Debasers verksamhet tycker vi är bra för området men Debaser var aldrig tänkt att stanna länge. Vi har väntat på att hyresavtalet ska gå ut för att kunna inspektera, men nu ska vi se om vi kan få in och kolla innan de flyttat ut.