Husse. William är 13 år och har vaktlar som husdjur hemma på sin balkong. Foto: Mikael Andersson

William, 13, har sju vaktlar på balkongen

Uppe på balkongen är det tyst. Även om de är hönsfåglar, kacklar de inte. Man skulle alltså aldrig kunna gissa att det bor sju stycken japanska vaktlar hemma hos 13-åriga William Skrtic i Bromma.

  • Publicerad 15:19, 17 maj 2019

– Sedan jag var i sjuårsåldern har jag varit intresserad av fåglar. Jag träffade en papegoja i Hagaparken, då kände jag direkt att fåglar är min grej, säger William Skrtic.

Vi står vid den stora buren på balkongen till huset i Smedslätten, Bromma. Ovanpå ligger en presenning, men William tar av den, sätter på sig stövlarna och klättrar ner i buren. Han tar upp Louise, den mest tama av de sju vaktlarna. Hon gillar att bli klappad och att sandbada i den lilla skålen som finns i buren.

– Jag kan ta ut Louise i skogen och släppa henne, hon kommer när jag ropar på henne. Hon får även följa med ut och hämta nytt granris.

Det var förra året som William bestämde sig för att skaffa vaktlarna. Han sökte runt på nätet, och beställde sedan japanska avelsägg på Blocket samt en äggkläckare. Han la äggen i kläckaren, och åkte sedan utomlands med familjen.

– Samma kväll som vi kom hem hade det gått 17 dagar. Morgonen efter kläcktes äggen, och jag såg en näbb som stack ut. Det var helt otroligt, jag kommer nog aldrig uppleva något liknande igen, berättar William.

Ullig. Vaktlarna lever i snitt i två år, och kräver omvårdnad och skötsel som vilket husdjur som helst. På bilden syns Louise, som är den tamaste av dem. Foto: Mikael Andersson

Inrett. Inne i buren finns det granris, en värmelampa och ett skönt sandbad för de japanska vaktlarna. Foto: Mikael Andersson

Fick bo i sovrummet i början

De första två veckorna fick vaktlarna bo i hans rum i en hamsterbur. Det för att de skulle vänja sig vid temperaturen, precis som många djurungar vill de ha det varmt och skönt den första tiden i livet.

Vad tyckte dina föräldrar om att du skaffade vaktlar?

– Mamma gillar djur, pappa gillade inte idén från början, men sen gillade han kycklingarna, säger William.

När sommaren kom fick de följa med till landet och bo hos farmor och farfar, för att sedan komma tillbaka till Bromma på vintern. Men det gick ingen nöd på dem trots den kyliga svenska vintern, vaktlar klarar nämligen av upp till 20 minusgrader.

Vad är det som är så bra med vaktlar?

– De är enkla, och så finns det alltid något att göra med dem.

Men som med vilket husdjur som helst måste man sköta om dem. William ser efter dem både innan och efter skolan.

– Man måste se till dem varje dag och ge dem mat och vatten. Det är ett ganska stort ansvar, sedan måste man tänka efter "vill jag ha det här på vintern?". Första året hade jag inte trott att det skulle vara så mycket jobb. Vattnet frös och var tvunget att bytas hela tiden. Men det som var bra var ju att bajset också frös.

Äggen fulla med näring

I snitt får familjen sju ägg om dagen. Äggen äter de själva, eller ger bort till grannarna. William har även beställt specialdesignade äggkartonger att lägga dem i, och i kylen finns en hel drös.

– De smakar likadant som vanliga hönsägg, men de är mer kompakta. Ett vaktelägg är som två hönsägg näringsmässigt.

Ibland tar han ut vaktlarna på gräsmattan, då kan de flaxa upp och sätta sig på hans axel. I juni är det dags för Louise, Molly, Snövit, Blåklint, Vinter, Vind och Kanel att flytta till landet igen. Men levnadstiden är kort, bara två år.

– Vi får se om de kommer hem innan vintern.

Blir det nya vaktlar då?

– Vi får se. Min dröm är att ha en papegoja, sju stycken vaktlar slår inte det, säger William.

Näring. Varje dag får familjen i snitt sju ägg som de äter upp. Äggen innehåller dubbelt så mycket näring som ett hönsägg. Foto: Mikael Andersson

Intresse. William Skrtic har varit intresserad av fåglar sedan han var fem år. Foto: Mikael Andersson

Om William

Bor: Smedslätten

Ålder: 13

Gör: Går i skolan, och har sju honvaktlar hemma på balkongen

Intresse: Djur, har tidigare anordnat uppskattade groddjurssafaris

I framtiden: Vill läsa natur på gymnasiet, sedan kanske bli veterinär

Tips till den som vill skaffa vaktlar: Läs på ordentligt vad de behöver, och fråga föräldrarna om lov

Instagram: vaktlar_i_bromma, där man också kan ställa frågor till honom

Visa merVisa mindre