William Malmström var en av de 1400 barn som lämnade in bidrag till tävlingen "Finn upp". Foto: Privat

Williams medicinautomat vann första pris i uppfinnartävling

En automat full med receptbelagda mediciner - det är uppfinningen som 12-åriga Djursholmsbon William kammade hem uppfinnartävlingen "Finn upp" med.

  • Publicerad 11:40, 1 jun 2017

Det var i början av april som Danderyds Nyheter berättade om William Malmströms uppfinning som han kommit fram till på sin fritid. Uppfinningen heter "Quicked" och är lik en godisautomat fast istället för godis är tanken att den ska innehålla receptbelagda mediciner.

LÄS MER: Medicinautomat – Williams uppfinning ska förkorta kötiderna på apoteket

Nu har tävlingen avgjorts och i kategorin "Samhällsnytta" var det till sist William som stod ensam högst upp på prispallen. William belönades med 5000 kronor i stipendium och var en av 1400 barn som lämnade in bidrag till tävlingen.

– Jag kom på tanken när jag satt på apoteket och skulle hämta ut mina mediciner, det var lång kö och tog väldigt lång tid. Då tänkte jag att det borde gå att göra det här snabbare, sa William till Danderyds Nyheter i april.

Juryns motivering:

"En automat för att hämta receptbelagda mediciner. Apoteken kontrollerar kundens identitet i en skanner/kortläsare. QuickMed gör det lättare att komma åt de vanligaste medicinerna dygnet runt, även på mindre orter och landsbygden, och den som återkommande behöver samma medicin slipper stå i kö."

– Det känns fantastiskt men jag är förvånad över hur långt jag kommit, jag gjorde det som en rolig sak. Många har sagt att det är en bra uppfinning och att den skulle vara nyttig i samhället och det det skulle vara jätteroligt att se den på riktigt, sa William tidigare när han blivit nominerad.

Uppdraget: Ordna disco utan alkohol och droger

Nyheter Vallentunaungdomarna: "Droger neutraliseras mer och mer" Låg- och mellanstadiedisco – för att ha kul utan alkohol. Nödvändigt, enligt gymnasieungdomarna som driver nystartade Temafest UF. – Vi vill fånga upp de innan det är för sent, så att de inte ska stå...fredag 6/12 17:01

Danderydsbor går samman för att rädda sin isbana

Nyheter Samlar in pengar till Danderydsvallens lilla bana Danderydsbor har reagerat kraftigt på kommunens planer att lägga ner den mindre isbanan vid Danderydsvallen som har använts flitigt av de minsta barnen. En insamling har därför startats för att...fredag 6/12 16:59