Wilmer gör sig redo för SM. Foto: Claudio Britos

Wilmer gillar att gasa långsamt

Wilmer Guvander gör sig redo för SM i en av de långsammaste och mest tekniskt krävande motorsporterna – trial. Han vill få den udda sporten att växa i Sverige.

  • Publicerad 11:51, 13 mar 2020

"Det är allt jag gör... efter skolan såklart. Det är en ganska speciell sport som inte många håller på med här i Sverige. Den är ganska stor i Spanien och jag hittar mycket av det på Youtube. Min utveckling på banan går bara framåt.

Du kör på en bana med pilar som har olika färger som poängterar svårighetsgraden, och man får inte sätta ner foten eller ramla, då får man poängavdrag. Man brukar köra i ganska höga höjder så jag minns att jag var väldigt rädd de första gångerna jag skulle köra. Minns att jag i början kunde ramla flera gånger under några timmar, det hjälpte mig ganska mycket i att släppa rädslan för att ramla. Men det tog lite tid.

Just nu, innan SM drar igång i april bygger vi en bana och hittar det roliga i att bara köra. Under vintern blir det ganska mycket fysträningen, för att på sommaren fokusera på körningen. Vi är ute i skogen ganska mycket. Så när det är paus, stänger vi av hojarna och fikar ute i skogen."

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

"Jag har alltid gillat att köra cross. Det var när jag hittade trial som jag insåg att jag gillade detta mer, det är lite som ett spel. Jag försöker alltid att träna på det jag är dålig på, för att kunna bli bättre. Som att åka upp för en stor sten. Man behöver lite träning innan man klarar av det. Men när man väl klarar av det är det den bästa känslan.

Jag har fått väldigt mycket hjälp av min pappa. Som själv har kört under åren. Men bara du har ett intresse, så kan du säkert lära dig mycket här.

Alla mina vänner vet att jag kör trial, och jag försöker alltid att prata om sporten när jag är i skolan. Jag vill att fler ska börja med sporten. Du behöver bara kunna köra moped. De som kört i flera år blir mer som mentorer och de hjälper mig med till exempel hur jag ska gasa eller hur jag ska stå. En tävling brukar oftast vara i fem timmar. Det börjar med uppvärmning, inte bara hojen utan en själv också.

Jag har fått jobba på mitt tålamod, så det är bra."

Foto: Claudio Britos

Wilmer Guvander – trialförare

Ålder: 16 år

Bor: Huddinge

Aktuell med: Tränar inför starten av SM som i april.

Wilmer är medlem i trialklubben Tiger MK. Den grundades 1947 och håller till i Gladö kvarn.

Visa merVisa mindre