SJUNDE ÅRET. Winter Games startade 2013 och har växt för varje år. Foto: Dilshan Fernando/Claudio Britos

Winter Games ska nå fler under sportlovet

E-sport, fäktning, filmverkstad och judo. Om ett par veckor är det sportlov – och som de flesta unga i Botkyrka känner till – därmed Winter Games. I år satsas det extra på att få med alla barn och unga.

  • Publicerad 17:47, 14 feb 2019

– Du får komma exakt som du är. Du får komma i jeans och bara köra. Detta är för alla, säger Chrishan Fernando, projektledare för Winter Games.

Tobias Celik, som även är projektledare, tillägger:

– Det här är ett gyllene tillfälle även för föräldrar att möta föreningar och de ledare som brinner för barn och unga face-to-face, säger han.

Den 25 till 28 februari är det Winter Games för sjunde året i rad i Botkyrka.

Arrangemanget anordnas som vanligt i Idrottshuset och Ishuset, i Tumba, och på Brunna Idrottsplats i Hallunda. Uppemot 5000 barn från Botkyrka, men även från kringliggande orter som Södertälje och innerstan, besökte i fjol arrangemanget för att testa på alla möjliga sorters sporter.

Satsar extra på ledarna

I år satsar arrangörerna extra på ledarna för att kunna nå ut till fler föräldrar och barn.

– Exempelvis så kommer det att finnas en lokal e-sportsförening på plats. Elektroniska sporter är allt mer erkänt i dag och engagerar många. Det här blir ett bra tillfälle att nå ut till de barn och unga som vanligtvis inte är engagerade i de traditionella idrotterna, säger Tobias Celik.

Fäktning. I år kommer den populära fäktningsstationen var med under Winter Games igen. Foto: Dilshan Fernando

Winter Games startade 2013 och har sedan dess växt.

Genom Stockholms idrottsförbund, en av arrangemangets partner, går alla ledare går en grundutbildning och under evenemanget bemannas alla stationer med minst två vuxna.

– Det är inte helt lätt för vuxna att släppa iväg sitt barn in i föreningslivet, eller till andra personer. Det här är ett sätt att kunna visa föräldrarna ett ansikte, och även visa dem vilka möjligheter som finns, säger Chrishan Fernando.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Röda linjens storebror, Chrishan, har varit med sedan starten. Han har sett både barn hitta nya sporter, ungdomar som har blivit ledare, och mött skeptiska föräldrar. Winter Games är inte bara på prov, utan gör stor skillnad, säger han.

– Det är svårt att se sina drömmar om det inte finns förebilder.

– Men om det finns personer som ser alla barn, vilket är målet med det här, då kan man också se att man kan drömma. Det blir inte bara en dröm, utan även något verkligt, säger Chrishan.

Samordnaren Tobias Celik är uppvuxen i Botkyrka. Det är hans första år som projektledare för Winter Games och han håller mellan kommunen och föreningslivet tillsammans med Chrishan Fernando.

– Det är viktigt att alla barn känner att de kan komma och ha roligt, pröva på olika aktiviteter och träffa föreningslivet i Botkyrka på sina villkor. Det har vi satsat extra på i år, säger Tobias.

Winter Games 2019

Bra att veta:

Riktar sig mot barn och unga mellan 7 och 12 år

Inget krav på träningskläder

Gratis

Var och när?

25 och 26 februari:

Idrottshuset och Ishuset, i Tumba.

27 och 28 februari:

Brunna Idrottsplats, i Hallunda.

Vad kan man prova på?

Skridskodisco, e-sport, parasport, livräddning, dans, filmverkstad, judo, cricket, innebandy, ansiktsmålning, basket, skateboard, bordtennis, parkour, friidrott, skidskytte, fäktning, boxning, DJ med mera.

Läs mer på kommunens sida om sportlovsveckan eller på Winter Games facebook.

Chrishan Fernando Foto: Claudio Britos