Isabella, Arsema, Leonora och Sara var fyra av många tjejer som gled runt på skateboards i Botkyrkahallen under Winter Games, 2019. Foto: Claudio Britos

Winter Games slår besöksrekord varje år

Alla får testa på allt. Botkyrkahallen var full med barn, föräldrar och ledare under onsdagen när Winter Games höll sin tredje dag under sportlovet. Muhammet Tozak är en av ungdomarna som har gått från lek till att bli ledare.

  • Publicerad 11:32, 1 mar 2019

Ungdomsledaren Miguel Guedes håller i Capoeria i Botkyrkahallen. Foto: Claudio Britos

Arsema, Leonora, Isabella och Sara är först i kön till att åka skejtboard. Ett 20-tal andra barn står och väntar på sin tur.

På skejtboard-stationen förses barnen med skydd om huvud, knä och armbågar. Sedan är det bara att sätta fötterna på brädan och ut på ramperna i det omhägnade området i ett av hörnen av Botkyrkahallen.

Det är sportlov och det är Winter Games i Botkyrka.

– Jag har testat allting, säger Arsema och stiger försiktigt av skejtboarden.

– Det roligaste har nog varit gymnastik, tillägger kompisen Sara.

Det kryllar i benen. 

Hela salen är full med aktiviteter och det är är nästan lika viktigt att vara på väg till nästa sportaktivitetet som att leka. Arsema och hennes kompis Sara springer vidare innan de slänger av sig skydden och hänger av sig hjälmen.

Chrishan Fernando, samordnare för Winter Games, säger att han försökte räkna besökare till Winter Games förut - men nu kommer det så många att det blir svårt.

Kön till skateboard-hörnet var mestadels tjejer under BotkyrkaDirekts besök i Botkyrkahallen.

En garde! En majoritet av Botkyrkas idrottsföreningar deltar under evenemanget.

Vid varje station var minst två ungdomsledare och hjälpte ungdomarna. Här tränas boxning. Foto: Claudio Britos

Fullt med besökare

Alla platser på läktaren i Botkyrkahallen är tagna under Winter games på onsdagen.

Det står barnvagnar och ligger jackor, juicepaket, väskor överallt. Grupper med unga, liksom äldre, föräldrar och lärare från olika skolor sitter och pratar. Skolbarn upp till tolv år springer mellan sittplatserna, upp och ner till föräldrarna eller efter någon av ledarna i hallen.

En av samordnarna, Chrishan Fernando, står vid läktaren. På den korta sträckan ner till spelplanen kommer flera barn fram till honom för att prata.

– I går kändes det verkligen som att vi slog något rekord, säger han.

– Det säger vi kanske varje år. Men igår var det verkligen hur mycket som helst när vi var i Tumba, påpekar han.

Botkyrka Winter Games drar besökare från hela södra sidan om Stockholm. Barn mellan sju och tolv år åker ända från Södertälje och city, in till Botkyrka, för att testa på innebandy, filmverkstad, kampsport, e-sport, få en ansiktsmålning eller knyta kontakt med de olika sportföreningarna.

Chrishan möter upp en av ungdomsledarna vid pingisborden, Muhammet Tozak, som var en av de första kidsen som kom till Winter Games när det började - 2013. Förutom ledare är han även ordförande för Spear Idrottsförening som engagerar barn och unga i olika sportaktiviteter.

– Detta är tredje året som ledare. Det känns bra att kunna vara den förebilden som andra har varit för mig. Barn behöver positiva personer, som tror på dem, så att de kan vägledas på rätt sätt. Det är viktigt speciellt i vårt område, norra Botkyrka, säger Muhammet.

Hur gör man för att nå fram till alla?

– Vi har jobbat väldigt hårt med det, att alla ska känna sig välkomna, och jag tycker vi gör det bra. Alla ska känna att de kan komma oavsett kön, läggning eller bakgrund när de vill prova på sporter. Det gäller att lyssna på barnen.

Winter Games ska nå fler under sportlovet

Muhammet Tozak glider på skateboarden med Merve Karadag.

"Det viktigaste är att barnen har kul när de testar på sporterna" säger samordnaren, Chrishan Fernando.

Här tränas den afrobrasilianska kampkonsten Capoeira.

Foto: Claudio Britos