Brantholmsgränd. Wonna I de Jong äger flera fastigheter i 127-området. Nu vill hon slippa gå igenom Hyresgästföreningen när hyrorna ska förhandlas. Foto: Arkivfoto: Johannes Lljeson

Wonna vill förhandla hyran utan Hyresgästföreningen

Den privata hyresvärden Wonna I de Jong vill slippa förhandlingar om hyror med Hyresgästföreningen. I stället vill hon förhandla direkt med hyresgästerna själva. Nu ska ärendet upp i hyresnämnden.

  • Publicerad 19:07, 23 okt 2017

Privatvärden Wonna I de Jong vill inte längre ha med Hyresgästföreningen att göra när det kommer till att förhandla om hyran eller andra hyresvillkor. I stället vill hon ta de förhandlingarna direkt med de boende själva.

Det är inget som Jessica Sivsdotter, förhandlare på Hyresgästföreningen, ser några fördelar med.

– Tvärtom massor av farhågor. Som hyresgäst är man ju i beroendeställning till sin hyresvärd och alla har inte kunskap om vad hyran borde ligga på. Det kan bli att man råkar godkänna en hyreshöjning som är alldeles för hög eller går med på att betala för en renovering som borde räknas som sedvanligt underhåll, säger hon.

"Reagerar starkt på kritik"

För en månad sedan sa hon upp den så kallade förhandlingsordningen för hela sitt bestånd i Stockholm, på över 600 lägenheter. Däribland lägenheterna på Brantholmsgränd i Skärholmen, Järnbärarvägen i Bredäng och de tidigare HSB-lägenheterna vid Vårberg centrum.

– Anledningen är att Wonna reagerat stark på kritik från Hyresgästföreningen som hon anser inte stämmer. Men använder hon sig av kontroversiella tillvägagångssätt som att videofilma tvättstugan och fotografera passen då hyresgästerna ska hämta ut tagg till tvättstugan, då får hon räkna med kritik, säger Jessica Sivsdotter.

Att en så stor hyresvärd vill förhandla direkt med sina hyresgäster är ovanligt, enligt Jessica Sivsdotter.

– Oftast är det mindre hyresvärdar som gör det för att de tycker att det är enklare. Men hon vill säga upp förhandlingsordningen för hela sitt bestånd, ska hon då förhandla enskilt med varenda av sina hundratals hyresgäster? Det är ju omöjligt.

Ska upp i hyresnämnden

Nu begär Hyresgästföreningen att hyresnämnden ska prova om hon har rätt till det.

– Det finns egentligen ingen anledning till oro, men vi vill att människor som bor hos henne ska vara uppmärksamma på om Wonna till exempel vill höja deras hyror innan ett beslut har fattats. Förhandlingsordningen gäller ända till Hyresnämnden har fattat sitt beslut, säger Jessica Sivsdotter.

Hur stor är chansen att hon skulle få rätt i hyresnämnden?

– Jag tror inte att hon har någon chans alls, det skulle vara väldigt märkligt om hon fick igenom det. Det skulle innebära att en majoritet av hyresgästerna vill att det ska bli så, och det har jag svårt att se.

SkärholmenDirekt har utan framgång sökt Wonna I de Jong.

Wonna I de Jong fastigheter

Wonna I de Jong fastigheter är ett familjeägt fastighetsbolag som ägs av miljardären Wonna I de Jong Schaefer, hennes son Alexander Östling och hans fru Noriko Östling.

Totalt äger de över 1 250 lägenheter, främst i Skärholmen, Bredäng och Malmköping. Hennes senaste affär med HSB Stockholm omfattade totalt 158 lägenheter i Tyresö, Vårberg och Älta.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.