Woodstock stannar tiden

Längs gamla Enköpingsvägen syns ett stort hus av rustikt norrländskt rundtimmer. Hit, till Woodstock B&B, söker sig gäster från hela världen.

  • Publicerad 12:06, 23 jun 2019

En artikel ur bilagan SOMMAR E18

Knappt åtta kilometer från Bålsta centrum men med känslan av att vara mitt på landet och i en svunnen tid, ligger Woodstock B&B. Tankarna kan föra en till flower power och amerikansk rockfestival.

– Men det har ingenting med det att göra. Det var när vi skulle komma på ett namn som min pappa en dag ringde och sa Woodstock! Hela huset är ju av trästockar, klart det ska heta Woodstock, säger Eva Andersson i vardagsrummet.

Det är som en blandning av då och nu, Sverige och USA, liten fjällstuga och mäktig modern villa.

– En bra karl ska någon gång ha byggt sitt eget hus, säger ett uttryck och vi tyckte att vi skulle göra slag i saken, säger hon om hur det hela började.

Roland nickar instämmande. De bodde då, 2006, i Västerås och ville komma ut på landet, men ha nära en storstad.

– Vi skickade via posten ut förfrågan om att köpa mark till mark- och fastighetsägare runt om i Mälardalen. Leif Zetterberg på Övergrans jordbruk svarade oss att han hade mark som han trodde passade, säger han.

De kände sig hemma direkt på platsen. Så bilade de norrut för att göra studiebesök till ett 20-tal timmerhusbyggen från Rättvik till Junsele. De valde till slut rundtimmer från Mora och en anrik byggteknik som gått i arv från generation till generation.

– Hemligheten i att klara av något nytt är att lära av dem som har gjort det förr. Vi har haft mentorer som kan sina områden gällande allt från uthyrningsverksamhet till byggteknik, material, vvs och el. Hatten av till Leif och Kristina Zetterberg samt Hasse, Eva och Caesar på Mälarträ, som har varit till ovärderlig hjälp, säger Roland.

Först byggde han det lilla huset av trä för att de skulle ha någonstans att bo när de skulle ge sig i kast med det stora stockhuset. Så efter tre års byggande var huset klart.

En dag knackade studerande från Biskops-Arnö på och frågade om de inte skulle göra en verksamhet av vad de skapat. Leif och Kristina på Övergrans jordbruk och Göran och Lena på Brunnsta gård hade då redan skickat gäster till dem när de hade fullt på sina boenden.

– På så sätt kom lilla huset till användning, och sedan renoverade vi det till fyra studios med egen ingång, kök, badrum och sovrum, säger Eva.

– Vi fortsätter att samarbeta med varandra. Samarbete vinner alla på, säger Roland.

De funderade på vad de tycker är viktigast när vi bor på hotell och har därför satsat på 55tums-smart tv med 24 kanaler och Netflix, 105 cm höj- och sänkbara sängar och välfyllt i kylskåp och frukosthyllorna. Recensionerna från gäster från hela världen visar på att de har lyckats i sitt tänk.

– Det gör att det är roligt att fortsätta, när kunderna blir nöjda. Vi gillar servicedelen, säger Roland.

Woodstock B&B

I trähuset finns fyra studios à 25 kvm, med egen ingång och kök, badrum och sovrum i varje.

I timmerhuset som även är Eva och Rolands bostadshus finns två sovrum med två sängar i varje för B&B-gäster, med gemensam toalett och kök.

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt