26-årige Yazan Shakrah har bott i Danderyd sedan september. Med sin mamma och syster bor han i ett modulboende där de får bo i två år. ”Jag hoppas sen jag kan hitta något permanent, något som helt är mitt hem”, säger han. Foto: Kevin Wedin

Yazans resa – från Syrien till Danderyd

Yazan Sahakrah flydde från krigets Syrien till Sverige och hamnade till slut i Danderyd. Efter en outhärdlig väntan kunde han äntligen börja sitt liv igen och ser ljust på framtiden.

  • Publicerad 11:53, 22 maj 2017

Innan var det som att allt stod still och ingenting hände

Oktober 2014

Flyr med sin mamma och lillasyster från Syrien. Familjen tar sig till Turkiet med buss, vidare till Italien med båt och åker därefter bil ända till Sverige. Hela resan tar familjen cirka en månad.

November 2014

Yazan kommer med sin familj till Stockholm. I väntan på uppehållstillstånd anvisas familjen till ett av migrationsverkets boenden i en by mellan Piteå och Boden.

– Det var svårt. Jag var van vid att både jobba och studera och nu gjorde jag nästan ingenting. Jag hade inget svenskt personnummer, då får man inte så många möjligheter.

En större del av tiden då Yazan och hans familj bodde i norra Sverige praktiserade Yazan på Svenska kyrkan. Där hjälpte han kyrkans anställda att översätta mellan arabiska och engelska och få fler nyanlända att vara med i kyrkans aktiviteter.

14 juli 2016

Yazan, hans mamma och syster får reda på att de fått uppehållstillstånd.

– Det var så härligt, vi firade med våra grannar. Det blev som att man kunde börja sitt liv igen, innan var det som att allt stod still och ingenting hände.

På fritiden tycker Yazan om att vara med sina vänner, cykla runt och upptäcka Danderyd och läsa. Foto: Kevin Wedin

25 september 2016

För första gången kommer Yazan till Danderyd och Mörby centrum. Tidigare under 2016 har familjen fått veta att de ska få flytta till ett boende i Danderyd, en nybyggd modullägenhet vid Enmans väg.

– Vi var så lyckliga när vi kom hit till Danderyd, det var så annorlunda mot norra Sverige. Det fanns byggnader överallt, trafik hela tiden och människor som var utomhus. Det var skönt att kunna gå och handla mat, där jag bodde i norra Sverige var det en timme till närmaste stad.

Oktober 2016 - februari 2017

Yazan börjar studera på SFI, svenska för invandrare.

– Jag blev irriterad på mig själv i början när jag inte förstod. Men jag vill och ville ju då lära mig allt och ännu mer om Sverige och språket.

Idag

Efter SFI har Yazan börjat studera svenska som andraspråk, samtidigt har han även gjort kompletterande kurser i engelska för att få ett fullgott svenskt gymnasiebetyg. Parallellt med sina studier har han praktik på Dandeyrds kommuns "välkomstcenter" som riktar sig till andra nyanlända som kommer hit.

Trots att Yazan redan studerat ekonomi på universitetsnivå i Syrien så tänker han att han måste göra detsamma här i Sverige.

– Jag vill arbeta med ekonomi, men jag vet att det kan vara svårt att få sitt drömjobb direkt, så nu söker jag något annat i början. Men det är viktigt att jag fortsätter med mina studier, säger Yazan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52