Samarbete. Bat-Orshikh Batchuluun har stöttat Marianne Nordahl i hennes projekt i snart två år. Foto: Mikael Andersson

Yoga i Mariannes mongoltält ska ge hundarna nya krafter

Tillsammans med sin brevbärare har Marianne Nordahl byggt upp ett nomadtält från Mongoliet i utkanten av Vallentuna. Här håller hon kurser i hundyoga för alla som är intresserade.

  • Publicerad 16:51, 3 apr 2020

Jag filmade allt och skickade till mina mongoliska kompisar.

Bat-Orshikh Batchuluun hoppar ur sin Postnord-bil på tomten i Markim med ett paket i högsta hugg. Han hade aldrig kunnat föreställa sig vad han skulle få se här.

I ena hörnet av tomten, mitt på den vallentunska landsbygden, står ett mongoliskt nomadtält – som hämtat från hans barndoms Mongoliet. 

– Jag blev helt chockad. Jag filmade allt och skickade till mina mongoliska kompisar. De blev lika chockade, säger Bat, som han också kallas för. 

Faktum är att tältet faktiskt var hämtat direkt från Mongoliet. Han kollade upp adressaten på paketet och ringde upp familjen som bodde där. Snart fick han kontakt med Marianne och Joakim Nordahl som efter en resa till Mongoliet för några år sedan fick för sig att de skulle ha just ett mongoliskt nomadtält, en så kallad ”ger”, på sin tomt i Markim.

– Vi har använt den som gästhus och gillestuga, och när det är strömavbrott är det fantastiskt att kunna gå ner dit och laga mat, säger Marianne Nordahl. 

Ger. En ger har inga fönster, men stämningen här inne är lugn och stillsam. Foto: Mikael Andersson

Halvår med lastbil

Sedan Bat klev in på tomten första gången 2018 har det hunnit hända mycket. Han upptäckte snart att tältet behövde renoveras och tog på sig arbetet frivilligt. Förra året beslöt familjen Nordahl att ville ha ett till, större tält, och Bat projekterade hela beställningen. Hans mamma tog med sig en presenning från Mongoliet, och Bats kompisar hjälpte till att montera den.

Det tog ett halvår att beställa och leverera med lastbil från Mongoliet, och en dag att bygga ihop tältet. I dag, en snöblaskig vårdag år 2020, sitter han i familjen Nordahls kök och äter sin matlåda. 

– Det var självklart att hjälpa till, jag tycker att det är kul. Det är fantastiskt att se den i den här miljön, det är så vackert, säger han. 

Belastning. Att stå med bakbenen i mattes knä är tungt – men nyttigt. Foto: Mikael Andersson

Hårdträning för hunden

Marianne Nordahl är egenföretagare, och i den stora "geren" arrangerar hon nu kurser i hundyoga. Tillsammans med sina kunder tränar hon hundarna i 45 minuter. Människorna lyfter hundtassar, stretchar och utmanar hundarna att använda nya muskelgrupper. Egentligen är det ren styrketräning. 

– Efteråt är de så trötta, även de hundar som aldrig kan vara stilla lägger sig och sover, säger Marianne Nordahl. 

Under andra halvan av passet tränar i stället människorna. Under tältets låga textiltak hörs regnet smattra. I mitten av rummet finns ett utrymme för en kamin och vid skorstenen på kaminen kan man öppna upp taket. 

– Det är som en annan värld när man kommer in. Det är så tyst och stilla. Det är ett helt fantastiskt tält, stämningen här inne är magisk, säger Marianne Nordahl.

Träning. Med hjälp av människor utmanas hunden till att använda nya muskelgrupper, när den tränar yoga. Foto: Mikael Andersson

Ger – mongoliskt nomadtält

Väggarna påminner om en spaljékonstruktion och hålls ihop av små, hårda läderbitar.

Taket är en självstagande träkonstuktion av lösa slanor.

Geren isoleras en tjock filt av fårull. Under heta sommardagar kan den knytas upp för ventilation.

Hela konstruktionen är gjord utan spik någon form av spik och kräver regelbunden tillsyn för att hållas fortsatt tätt.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt