Stureby är en av de platser där de unga killarna drar runt. Foto: Nira Rodriguez Molin

Ytterligare fyra unga rånare gripna i Söderort

Ett tajt samarbete mellan tre lokalpoliskontor i Söderort har gjort att ytterligare fyra unga rånare kunde gripas den här veckan.

  • Publicerad 13:54, 21 dec 2018

Det handlar om pojkar som går i högstadiet – ofta runt 15 år eller yngre – som rånar andra killar i samma ålder. Det de vill ha är kläder och mobiltelefoner. Gemensamt för händelserna är också att rånarna är många och säger sig ha ett vapen av något slag som de hotar med för att få sakerna.

Snabba ingripanden

Så beskriver polisen den senaste tidens rånvåg i östra Söderort. Som StockholmDirekt berättat grep polisen två personer förra helgen, nu har de plockat ytterligare fyra killar, i tisdags. Detta tack vare ett bra samarbete mellan de tre lokalpolisområdena Globen, Farsta-Vantör och Nacka-Värmdö.

– Det är kollegor från våra olika områden som har svarat på larm och varit snabbt på plats. På så vis har vi hjälpts åt i de här olika fallen. Drivet att hitta gärningsmännen, och ett visst mått av fantasi, hos de enskilda poliserna är det som gjort att vi lyckats bra här. Exempelvis togs några av dem på en buss, säger Hampus Johannesson, kommunpolis på lokalpolisområde Globen.  

Polisen bekräftar rånvåg mot unga i Enskede

Rånen har skett i stora delar av Enskedeområdet, från Enskede gård ner mot Stureby, även runt Gullmarsplan vid Enskedehallen och Värmdö gymnasium. De gripna är misstänkta för olika rån och hör hemma i olika delar av södra Stockholm. Att de rör sig i just Enskede hänger oftast ihop med att de känner någon från de här områdena, enligt polisen.

Önskas: Mer civil inblandning   

Strategin just nu och framåt när det gäller de unga rånarna är att synas mycket ute, enligt Hampus Johannesson, framförallt på kvällar och i centrummiljöer.  

Stadens socialtjänst och skola har också viktiga roller här, men ”de gör nog redan allt de kan”, menar Hampus Johannesson.

– Vi har jättebra samverkan med staden. Om man fick önska så är det mer social kontroll som behövs, alltså att medborgare vågar bry sig och ingripa. Antingen genom att prata med de här personerna, träffa kompisar till sina egna barn och ha kontakt med andra föräldrar. Eller genom att ringa polisen.  

Erics uppmaning efter ungdomsrånen i Enskede

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nu våras det för loppisarna i Söderort

Nyheter STOR LISTA: Loppmarknaderna du inte vill missa Det våras för loppisarna – framförallt i Söderort. Här är ett gäng fyndtillfällen du inte vill missa.lördag 23/3 9:00

Här står lastbilarna på tomgång vid skolan

Nyheter SE FILMEN: Enminutsregeln bryts gång på gång Dag efter dag, minut efter minut, står tunga lastbilar på rad utanför Västertorpsskolan med motorerna igång. Nu har en förälder fått nog av tomgångskörningen: “Bedrövligt”.fredag 22/3 16:18