Ali Zardadi. Foto: Sara Ringström

ZARDADI: Rösta med ditt samvete idag

Hej riksdagsledamöter, därför ska ni trycka på ”röda” knappen den 18 juni.

  • Publicerad 12:17, 18 jun 2019

I juni 2016 infördes den tillfälliga migrationslagen i samband med flyktingssituationen 2015 då 163 000 personer sökte asyl i Sverige. Syftet med lagen var att minska antalet asylinvandrare till Sverige.

I korthet innebär lagen en begränsning av vilka som har möjlighet att få asyl, tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta, begränsad möjlighet till familjeåterförening och skärpt försörjningskrav vid familjeåterförening.

Lagen gäller i två år och nu på tisdag den 18:e juni ska riksdagen rösta om att förlänga lagen i två år till.

Jag är en av de många som drabbats av den tillfälliga lagen. Jag tycker att det är helt orimligt att den ska förlängas nu och många fler Ali ska gå genom det jag har gått genom.

Här är några anledningar till varför den tillfälliga lagen inte ska förlängas:

Först måste ni veta att den tillfälliga lagen har skapat ovisshet bland de som sökt asyl. Ovisshet om framtiden. Kommer man att få ett permanent uppehållstillstånd eller inte? Den här ovissheten leder i sin tur till sämre integration. I praktiken innebär lagen att man inte vågar planera sitt liv, man inte kan gå sin drömutbildning och man är orolig för framtiden.

Jag har alltid varit orolig om framtiden. Kommer jag att få ett permanent uppehållstillstånd eller inte? Det har gjort att jag inte vågat planera mitt liv: ta körkort, starta eget företag. Jag har inte heller kunnat gå min drömutbildning på gymnasiet. Sommaren 2017 när jag gick ut nian ville jag gå samhällsprogrammet på gymnasiet. Men jag fick inte det. Varför? Jo för att jag var tvungen välja ett yrkesprogram som kan ledda till jobb efter gymnasiet. Bara på så sätt kan jag få ett permanent uppehållstillstånd.

Ni tror att ni gör rätt, men det gör ni inte. Ni tillåter inte att vi ska bli framtida läkare, jurister, lärare etc. Jag skriver det här för att jag bryr mig om Sverige. Varför gör ni det svårare för folk att integrera sig i samhället, planera sitt liv, gå sin drömutbildning och starta företag? Hur kan folk integrera sig när de inte vet om de får stanna eller inte?

Om ni tror att den tillfälliga lagen har gjort att det kommer färre flyktingar till Sverige så har ni dessutom fel.

Syftet med den tillfälliga lagen var att minska antal asylsökande till Sverige eftersom man tyckte att det kom för många hösten 2015. Det är nu 2019 och inte 2015. Nu har Sverige och Europa stängt sina gränser. Även om den tillfälliga lagen tas bort kommer det inte komma lika många som då.

Om ni tror att den tillfälliga lagen har gjort att det kommer färre flyktingar till Sverige så har ni dessutom fel. Av egen erfarenhet kan jag säga att när man flyr och vill söka asyl till ett land vet man nästan ingenting om landets asylregler. Man lär sig om det efter ett tag man har bott i landet. Den tillfälliga lagen gör det bara svårare för de som redan finns i landet.

Den tillfälliga lagen innebär också färre skyddsgrunder. Den har gjort att Sverige har utvisat svårt sjuka personer och personer som har integrerat sig bra i samhället och har gjort rätt både för sig själv och samhället.

Jag har träffat ungdomar som håller på med dåliga saker. När jag har frågat varför de gör det så har de berättat att även de som har gjort rätt för sig och samhället har fått avslag. Varför ska man göra rätt för sig när Migrationsverket inte tar hänsyn till det?

Jag skriver det här för att jag bryr mig om Sverige, jag bryr mig om solidaritet och medmänsklighet. Om du också bryr dig, tryck på ”röda” knappen på tisdag. Låt ditt samvete bestämma över dig, inte partiledning. Om man inte lyssnar på sitt eget samvete och gör som andra säger då är man en robot och inte en människa längre. En robot gör som den leds!

ZARDADI: Skyll inte ert misslyckande på oss