Gammal. Det har varit odling på Ängsäter sedan 1929. Foto: Lisa Halldén

Zetas köper Ängsäter – och lovar fler jobb

Zetas trädgård har köpt plantskolan Ängsäter perenner på Färingsö. – Vi fortsätter bedriva den odlingen som finns där, men utvecklar sortimentet, säger Victoria Skoglund, som driver och äger Zetas trädgård.

  • Publicerad 08:36, 30 okt 2017

Det kommer bli fler jobb garanterat redan nästa år.

Ängsäter perenner, en plantskola i Johannesberg på Färingsö, är Zetas trädgårds första företagsköp. Zetas, som driver handelsträdgård i Huddinge, har nyligen öppnat en e-handel för sina växter och då är köpet av plantskolan ett sätt att säkerställa att det går att få tag på hela sortimentet, berättar Victoria Skoglund.  

– Min pappa var grundare av Zetas trädgård och han införde ett betygssystem i vår katalog med växter som vi odlat i många, många år som vi vet är härdiga, friska och vackra. Den här katalogen är lite som en bibel runt om i hela Sverige, men det har varit svårt att hitta de här växterna som vi har velat lyfta upp i ljuset, säger hon.

Ängsäter kommer fortsätta vara en grossisthandel och det kommer inte bli en handelsträdgård för privatpersoner. Platsen kommer rustas upp och moderniseras, men ännu finns inga planer på tillbyggnader. I stället kommer fokus ligga på att odlingen utvecklas så att all mark används effektivt.

– Det kommer krävas mer personal. Det kommer bli fler jobb garanterat redan nästa år, säger Victoria Skoglund.

Att det just blev Ängsäter som blev Zetas första företagsköp kom ganska naturligt, eftersom plantskolan har levererat perenner till Zetas i många år, berättar hon. När verksamheten nu ska utvecklas så sker det med varlig hand. Till exempel kommer Ängsäter behålla sitt namn.

– Så småningom kommer vi säkert göra en utvärdering av namnet tillsammans med kunderna, men vi byter inte i första taget. Ängsäter är ett starkt varumärke och har funnits där länge, med samma ägare. Vi är väldigt rädda om den historien, precis som vi är rädda om Zetas historia också, säger Victoria Skoglund.

Ängsäter, som ligger på Färentunavägen, drivs av Krister Lööf vars farfar Wilhelm Lööf köpte småbruket 1929. Då odlades grönsaker, frukt och bär på platsen men sedan mitten på 1950-talet har verksamheten bara odlat perenner.

Odlingen drevs vidare av Wilhelm Lööfs två söner som sedan lämnade det vidare till Krister Lööf. Ängsäter levererar perenner, perenna kryddväxter, prydnadsgräs och ormbunkar i parti till företag i trädgårdsbranschen.

Zetas trädgård är en handelsträdgård och trädgårdskafé i Segeltorp i Huddinge. Även Zetas är ett familjeföretag som Victoria Skoglund tagit över efter sin pappa Folke Mattsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Låg arbetslöshet ger Ekerö delat länsrekord

Nyheter Ekerö kommun sitter på delad första plats som den i länet med lägst arbetslöshet. En ny rapport visar på god konjunktur i hela Stockholm.onsdag 23/5 15:51

Nedlagt galleri öppnar igen

Nyheter I vintras lades verksamheten ner. Efter ett knappt halvår öppnar det som tidigare hette Hantverksstallet. I helgen väntar öppning av galleriet.tisdag 22/5 16:53

Roslagsvatten: Vattna på kvällstid

Nyheter Vatten. Mycket vatten går i värmen Maj har varit ovanligt varm och torr. Så ser det ut att fortsätta. Nu ber Roslagsvatten om varsamt vattnande.tisdag 22/5 15:15

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter